Friss hírek

2009.11.12. 09:24

Macedónia szeretné elérni, hogy Görögország ne akadályozza az uniós csatlakozási tárgyalásait

<p>Nikola Gruevski macedón kormányfõ azt szorgalmazta Görögországtól, hogy a két ország közötti névvita miatt Athén ne akadályozza Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásait. "A megoldás nem csak rajtunk múlik, hanem mindkét oldalon" - fogalmazott Gruevski szerdai sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy várhatóan ismét megbeszélések kezdõdnek a témáról a két ország között. A kormányfõ hozzátette: ha Görögország megakadályozza a csatlakozási tárgyalásokat, akkor az "annak a jele lesz, hogy a déli szomszédunk nem akarja megoldani a névvitát".</p>

A két ország közötti vita 1991 óta, azaz Macedónia Jugoszláviából való kiválása óta tart. Görögország szerint Macedónia a görög kulturális örökség részét képezõ nevet viseli, ami ráadásul az egyik görög tartománynak is a neve. Athénban elsõsorban attól tartanak, hogy a balkáni ország a névazonosság alapján jogot formálhat a jövõben a görög területre. Szkopje ugyanakkor ezt eddig kategorikusan tagadta.

Az ellentétek miatt Görögország továbbra is Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (angol rövidítéssel: FYROM) névvel illeti északi szomszédját, és tavaly áprilisban sikeresen megvétózta Szkopje NATO-csatlakozását. Az Európai Unió 2005-ben biztosított tagjelölti státust Macedóniának, és Brüsszel idén októberben jelentette be, hogy hamarosan megkezdõdnek a csatlakozási tárgyalások. Görögország viszont továbbra is azzal fenyegetõzik, hogy megvétózza az ország uniós csatlakozását, amíg a névvita nem oldódik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!