Migrációs csúcs – Orbán: Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat

Budapest – Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat – tette világossá Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján.

A kormányfő álláspontjáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé – ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten -, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók. Így felszerelésekkel, technikai eszközökkel kész segíteni ezeket az országokat – közölte.

Tudatta azt is, hogy Magyarország a vasárnapi vezetői csúcstalálkozó döntéseinek megfelelően összekötőt jelöl ki a bevándorlás ügyében történő koordinált cselekvés érdekében.

A brüsszeli találkozón Orbán Viktor világossá tette: Magyarország továbbra is fenntartja a zöldhatár lezárását, és maradéktalanul teljesíti a schengeni egyezményben foglaltakat. Az ország területére csak azok léphetnek be, akik az uniós jogszabályok szerint erre jogosultak – idézte a kormányfő szavait a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A vasárnapi csúcstalálkozón részt vevő országok a migrációs válság kezelése érdekében egy 17 pontos akciótervet fogadtak el.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s