Migráció: a munkaerőpiac láthatja a kárát nálunk

Akt.:
Migráció: a munkaerőpiac láthatja a kárát nálunk
Miskolc – A bevándorlók elsősorban az alacsony szakképzettségűeket szoríthatják ki a munka­erőpiacról.

A Századvég miskolci gazdasági konferenciáján nagy érdeklődés kísérte a nemzetközi kapcsolatok szakértője, Cseke Bence elő­adását, amelyben külön fejezetet szentelt a migráció gazdaságra, munkaerőpiacra gyakorolt hatásainak.

Hozzájárul

Elmondása szerint már jó egy évtizeddel ezelőtt is születtek elemzések a bevándorlók okozta hatásokról, és arra a megállapításra jutottak, hogy a bevándorlás mérhetően hozzájárul az adott ország GDP-jének növekedéséhez. Egy olyan gazdasági fejlettségű országban, mint Németország, ez valóban megtörténhet és a munkaerőpiacra is pezsdülést hoz, de Közép-Kelet-Európa országainak gazdaságai lényegesen érzékenyebbek erre a jelenségre. Olyan – még nem stabil – munkaerőpiaci államoknak, mint Magyarország, mindenképpen óvatosan kell bánnia a migráció kérdésével – vélte Cseke Bence. Nálunk ugyanis a munkanélküliség visszaszorítása az állami politika egyik fontos célfeladata, a munkakereső migránsok viszont konkurenciaként jelentkezhetnek a piacon. Ráadásul a hazainál sokkal olcsóbb munkaerőről van szó. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy a bevándorlás kezelése alapvetően nagy kiadásokat jelent a magyar államháztartás számára, és még nem tudni pontosan, mekkora ellentételezésre számíthatunk az Európai Uniótól.

Négy területen

A migrációval kapcsolatos kutatások olyan részterületre fókuszálnak egyébként – a már említett GDP-re gyakorolt hatáson túl – mint a munkaerőpiacra, a költségvetésre vonatkozó hatások. A munkaerőpiacra gyakorolt hatás szempontjából három bevándorlói csoportot különböztethetünk meg a szakértő szerint. Az egyértelműen munkavégzési, tanulási szándékkal a kontinensünkre érkezők esetében 75 százalékos foglakoztatási ráta érhető el, ami azért is figyelemre méltó, mert az Európai Unió átlaga csak a 65 százalékot éri el. A családegyesítési szándékkal második hullámban érkező családtagok esetében már az 50–60 százalékos foglalkoztatási ráta is igen jó eredménynek minősül. A legnagyobb gondot azonban az úgynevezett „nemzetközi védelmet kérők” csoportja okozza, mert az ő rátájuk eleve 25 százalék alól indul és húsz év múlva sem emelkedik nagyon magasra.

A migráció tehát megmozgatja a munkaerőpiacot. Az érkező migránsok többsége azonban alacsony képzettségű, így elsősorban az ugyanilyen képzettségűeket szorítják ki olcsóbb voltuk miatt a munkaerőpiacról. Kutatások szerint a fejlett gazdaságú Németországban a migránsok hozzájárulnak a GDP szinten tartásához, ám 10 migráns 3,1 német munkavállalót szorít ki a piacról.

– Szaniszló Bálint –

Cseke Bence

Cseke Bence a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nemzetközi kapcsolatok szakértője, a Gazdaságpolitikai Kutatóműhelyen belül elemzői feladatokat lát el. Alapképzéses szakdolgozatát az iráni nukleáris programról, mesterképzéses szakdolgozatát pedig a lengyel energetikai fejlesztésekről, valamint a közép-európai energiabiztonságról írta az ELTE Társadalomtudományi Karán. Mester szakos egyetemi diplomáját 2015-ben szerezte meg, kiváló minősítéssel. Az egyetemi tanulmányok mellett 2010 és 2013 között a Mathias Corvinus Collegium Junior, valamint Közép-Európa Szakirányos képzését végezte el, majd 2015-ben a Collegium Vezetőképzőjén szerzett diplomát. Egyetemi tanulmányait követően felvételt nyert az ELTE Társadalomtudományi Karának Interdiszciplináris Doktori Iskolájába.

Naperőmű Sóstófalván: az egyik pozitív példa

Miskolc – Megoldandó probléma: mi legyen a fölösen termelt villamos energiával? tovább »

Pénzügyi, piaci folyamatok szakértő szemmel

Miskolc – Az Észak-Magyarország szerkesztősége és a Századvég Csoport zárt körű gazdasági eszmecserére invitálta három nappal ezelőtt Miskolc és a megye társadalmi-gazdasági vezetőit, szakembereit és a gazdasági élet konkrét szereplőit: vállalatvezetőket, vállalkozókat. tovább »

Kkv-k itthon és külföldön…

Miskolc – „A multik kontra kis- és középvállalkozások korát éljük Magyarországon” – vélte dr. Maurer Szemere üzletfejlesztési igazgató. tovább »

A gazdaság ütőerén a kezük

Miskolc – A Századvég Gazdaságkutató Zrt. erőssége a hazai gazdaság ciklikus helyzetének és külső környezetének elemzése, rövid távú makrogazdasági folyamatok előrejelzése, a gazdaságpolitika nyomon követése, a pénzügyi közvetítőrendszer és a munkaerőpiac állapotának vizsgálata, valamint a nemzetgazdaság egyes ágazatainak kutatása – tudtuk meg Márton Péter vezérigazgatótól. tovább »

Megbízható prognózis a növekedési rátáról

Miskolc – Erre az évre 3,1 százalék, jövőre 2,5 százalékos előrelépés a prognózisuk. tovább »

hirdetés


hirdet�s