Helyi közélet

2011.09.07. 12:39

Merre indul(jon) Miskolc?

Miskolc - Az önkormányzat terveiről, a hogyan továbbról kérdeztük a képviselőket.

Miskolc - Az önkormányzat terveiről, a hogyan továbbról kérdeztük a képviselőket. Ez már az új költségvetés tervezésének időszaka. A zárolás egy részének feloldásáról október végén tárgyalhat a testület. Elvesztegettünk közel egy évet. A városvezetésnek hosszabb távra kellene tervezni. Ezek és ehhez hasonló mondatok, kritikák hangzottak el azon a fórumon, melyre a miskolci önkormányzat frakcióinak képviselőit hívtuk meg szerkesztőségünkbe kedden. A téma az volt, melyek az önkormányzat legfontosabb feladatai az idén, illetve a várható új önkormányzati törvénytervezetről is kérdeztük a vendégeket. A város jövőképét a várost vezető frakció és az ellenzék másképp látja, éppúgy, mint a lehetőségeket is. Az önkormányzati törvényváltozások kapcsán azonban megszületett az egyetértés: a 21 éves rendszeren belül változtatásra van szükség.

Az előttünk álló időszak a jövő évi költségvetés tervezésének az ideje – kezdte Soós Attila, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Ami izgalmas, úgy megtervezni a bevételi részt, hogy kevesebb hitelt kelljen felvennünk – hangsúlyozta. A korábbi városvezetés által készített költségvetéseket szakmaiatlannak nevezte, hiszen – ahogy fogalmazott – hitellel tömték be a réseket. Ezeket a felvett hiteleket, törlesztéseket is újra kell tárgyalni – hangsúlyozta. Valamint – folytatta – végignézni, mire tapsolták el a pénzt, és hol lehet a finanszírozást racionalizálni.

Elvesztegették?

Míg a fideszes képviselő az előző városvezetést okolta a mostani helyzet miatt, addig dr. Tompa Sándor szocialista képviselő szerint Miskolc mostani vezetése elvesztegetett közel egy évet. Ezt azzal indokolta: „Még most sincs hosszú távú gazdasági terve a városnak, ami van, az inkább olvasmány.” E nélkül – vélekedett a szocialista képviselő – a következő évekre megnyíló uniós pályázatokra nem tudunk majd felkészülni. Tompa Sándor így fogalmazott: a mostani városvezetés meg tanulhatná irányítani a várost. Hozzátette: ha összeszedik magukat, talán a következő költségvetés jobb lesz. A képviselő azt is a városvezető frakció szemére vetette, hogy nem hajlandók tárgyalni az ellenzékkel.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője a legfontosabb feladatnak azt tartja az idén, hogy a város működőképességét megőrizzék. „Nem szerencsés visszamutogatni, de a tisztánlátás kedvéért szükséges. Az idei költségvetést a kényszer szülte, olyan folyamatok kezdődtek, melyek behatárolták a lehetőségeket” – fogalmazott. A mostani városvezetés elve: addig nyújtózkodj, míg a takaród ér – tette hozzá. Ezzel tért át a zárolásra, melyről elmondta, nem volt örömteli feladat, de már tavaly is meg kellett volna lépniük a szocialistáknak.

Molnár Péter az oktatási rendszert is érintette a város legfontosabb feladatai kérdéskörnél. Nem véletlenül, hiszen ez az összeg teszi ki a költségvetés jelentős részét. Mint mondta – és ezzel egyetértett a többi képviselő is – racionalizálásra van szükség ezen a terülten, hogy hatékonyabban működhessen az oktatás. Kitért arra is, hogy a mai iskolarendszer a 70-80-as évek demográfiai adataihoz van igazítva, és nem veszi figyelembe, hogy csökkent a gyerekszám.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője ezen a vonalon indult el, mikor a város feladatairól kérdeztük: „A legfontosabb, hogy a város kezelje a demográfiai válságot. Tömegesen hagyják el Miskolcot a munkaképes emberek, és tömegesen költöznek be olyanok, akik munkaképesek ugyan, de mégsem dolgoznak, nekünk kell eltartani.” Így fogalmazott: a közbiztonság romokban hever, ha nem teszünk valamit, akkor egy bűnelkövetői generáció nő a városra. Szerinte a befektetőket is elriasztja a megyeszékhely rossz közbiztonsága.

A város adósága kapcsán elmondta: igenis van miért visszamutogatni, meg kell nevezni a felelősöket, megbüntetni őket, az általuk érdemtelenül szerzett vagyonból lehetne korrigálni a költségvetést.

ÉM-NSZR


Szeptember végén

Szeptember végén lehetőség nyílhat arra, hogy a zárolás egy részének feloldásáról tárgyaljon a testület – mondta Soós Attila. A képviselő azért lát erre esélyt, mert az adóbevételek egy része ebben a hónapban folyik be a hivatal kasszájába. Azt azonban hangsúlyozta: a feloldás komoly tárgyalásokat igényel, és komoly vitákra számíthatnak, hiszen a zárolás minden területet érintet, most el kell dönteni, hol lehet nagyobb szükség a pluszforrásokra. Azt is elmondta: azt látni kell, a befagyasztások egy része csupán virtuális, mivel egyes területeken az első féléves előirányzatot sem költötték el az érintettek.



Kell nekünk az iskola vagy sem?

A változó önkormányzati törvény tervezetéről a képviselőknek nem volt pontos információjuk. Kérdésünkre, hogy jobb lenne, ha az állam átvenné az iskolák fenntartását vagy sem, a válaszuk nem volt egyértelmű igen vagy nem. Egyetértettek abban: az oktatási rendszernél meg kell hagyni a helyi sajátosságokat, de látni kell azt is, a fenntartás sokba kerül.

Soós Attila azt emelte ki, hogy szerencsés lehet a központosítás, hiszen a pénzeket meg kell fogni, de az is igaz, hogy az, hogy nem ismerik a tervezetet, megnehezíti a jövő évi tervezést. Molnár Péter arra tért ki: Miskolcnak érdeke lenne, hogy megtartsa az oktatási rendszert, de nem elhanyagolható a finanszírozás kérdése sem. Ezzel a gondolattal Tompa Sándor is egyetértett.

Jakab Péter arra hívta fel a figyelmet, ha egy kisfaluban megszűnik az iskola, azzal felszámolják a falut is, hiszen megszűnik a közösségi tér. Így fogalmazott: ez helyi probléma, helyben adjunk rá választ, az állam pedig adjon hozzá pénzt.


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában