Miért szárad ki, pusztul el az áfonyabokor?

Akt.:
Könnyen kiszárad a növény
Könnyen kiszárad a növény - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza -Az állandó napot nem viseli jól, ültessük félárnyékos helyre a növényt.

Olvasónk kétségbeesetten kérdezi, mi az oka annak, hogy a már két éve ültetett áfonyája elkezdett kiszáradni. A levelek barnulnak, összepöndörödnek, majd teljesen leszáradnak. Hiába locsolja, tápoldatozza, nem használ semmi, úgy tűnik menthetetlen a növény.

Érzékeny a forróságra

Azt túlzás lenne mondani, hogy a nehezen „tartható” növények közé kellene sorolni az áfonyát, de lévén, egy alapjaiban vadon termő gyümölcsfajtáról van szó, amelyet nemesíteni igyekeznek, mégiscsak van néhány dolog, amire figyelni kell.

Az alap az, hogy félárnyékos helyre kell ültetnünk a növényt, az állandó napot nem viseli jól, tönkremegy. Az sem hátrány, ha az a pár óra, amíg a nap éri, nem pont déltájban, a legmelegebb időszakban van, ugyanis maga a növény érzékeny a forróságra, a tűző napra. Erre érdemes figyelni, amikor a helyét kiválasztjuk.

Öntözni mindig érdemes, ha túl nagy lenne a szárazság, illetve jó ötlet mulcsolni alatta a talajt, hogy jobban tartsa a nedvességet.

Ennek ellenére a nagy meleg még mindig kiszáríthatja a növényünket, a megelőzésére érdemes lehet árnyékoló anyagot használni, hogy még annyi napfény se érje, mint korábban, illetve naponta többször vízzel lepermetezni, hogy megfelelő pára képződjön a növényen. Ugyanakkor az áfonya a 4 körüli pH-t kedveli, ezért a pH-t és a sótartalmat nem emelő tartós műtrágyát érdemes használnunk.

HI


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Azt mindenki jól tudja, hogy a beültetés után a gyümölcsfákat egy jó ideig alaposan öntözni kell, hogy a fa „beálljon” és megfelelően meggyökeresedjen. A legritkábban szoktuk azonban a többéves, termő fákat öntözni, pedig kellene. Ha ugyanis kevés a csapadék, a...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A vakond csak a mesében az egyik kedvencünk. Távolról sem örülünk neki ennyire, amikor feltúrja a földet, és pusztítást végez a talajon. Ha a korábbi túrásokra borsot, oregánót vagy hasonló, erős illatú fűszert szórsz, akkor inkább más területre vándorol a kellem...