Miért nem startolhattak?

Borsod-Abaúj-Zemplén – Bár módosult a kormányrendelet, így sem lettek kedvezményezettek az elutasított települések.

A napokban írtuk: több megyénkbeli település szeretett volna részt venni a Start közmunkaprogramban, mint ahányan végül lehetőséget kaptak. A nem hátrányos helyzetű önkormányzatok kérelmét ugyanis nem támogatta a Belügyminisztérium. A részletekről a tárcát is kérdeztük, válaszuk megérkezett.

A nem hátrányos helyzetű önkormányzatok közül a miskolci járásból 11 település 21 közfoglalkoztatási mintaprogram megvalósítására nyújtott be igényt. Ők azért nem kaptak támogatást – ezt sikerült kiolvasnunk a minisztérium paragrafusokkal teletűzdelt válaszából –, mert csak a kifejezetten a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településeket támogatták.

Igaz, a kedvezményezett térségek besorolásáról szóló korábbi kormányrendeletet a kedvezményezett járásokról szóló váltotta 2015-ben, de ez a módosítás sem kedvezett az érintett településeknek.

Most nem…

Arra a kérdésre, hogy van-e lehetőségük a most elutasítottaknak későbbiekben a programban részt venni, így válaszoltak: „a megyének allokált decentralizált keret biztosítja a nem hátrányos helyzetű településeken a közfoglalkoztatás keretében létrehozott kapacitástok fenntartását és működtetését”, ez fordításunkban annyit jelent, hogy ebben a programban nem.

ÉM-HM