Miért nem kapunk a patikában olcsóbb gyógyszert?

A gyógyszerészek száz esetből mindössze hatszor ajánlanak fel maguktól olcsóbb, de azonos hatóanyagú gyógyszert a betegeknek a recepten szereplő, orvos által felírt készítmény helyett. Egy friss kutatás szerint a patikusok csak akkor élnek a gyógyszerhelyettesítési jogukkal, ha a betegek erre külön megkérik őket, vagyis a páciensek passzivitása is felelős azért, hogy a drágább készítményt kell kiváltaniuk.

A patikai receptkiváltások 89 százalékában a gyógyszerész beáraz, kiadja a recepten szereplő, az orvos által rendelt készítményt és nem él a gyógyszerhelyettesítési jogával – derült ki a Spatium Consulting gyógyszeriparra szakosodott kutató és tanácsadó cég vizsgálatából. A felmérésben résztvevő munkatársak több mint 330 valódi, orvos által felírt receptet váltottak ki. Összesen 70 patikában, három kelet- és három nyugat-magyarországi megye tízezer lakosúnál nagyobb településein, illetve Budapesten tartották a próbavásárlásokat. A kiváltott készítmények hét olyan terápiás területhez tartoztak, amelyek népbetegségeket érintenek, és vezetik a gyógyszer kiadások forgalmi adatait, például antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, nyugtatók és vérzsírsav csökkentők.

A cég munkatársai három kommunikációs szituációt modelleztek: az elsőben a beteg bemegy a patikába, nem szól semmit, csak átadja a patikusnak a receptet. A felmérés során az esetek 89 százalékában a gyógyszerészek maguktól nem kínálták fel a lehetőséget, hogy azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítményre cseréljék ki a recepten szereplő tételt. Száz esetből mindössze hat alkalommal javasoltak helyettesítő készítményt, és az esetek négy százalékában nem is állt rendelkezésre az a generikus szer.

A második kommunikációs szituációban a próbavásárló megjegyezte, hogy drágállja az orvos által felírt készítményt. Az ilyen esetek 52 százalékában a patikusok továbbra sem javasoltak olcsóbb gyógyszert és mindössze 17 százalékban ajánlották fel a cserét.

A harmadik kommunikációs helyzetben a beteg kifejezetten kérte a patikustól, hogy ha van, adjon olcsóbb gyógyszert annál, amit az orvos felírt a receptre. Ebben az esetben egyenlítődött ki az elutasítás és a csere aránya, bár érdekes, hogy itt volt olyan is, amikor a gyógyszerész drágább szert ajánlott, mint ami a recepten szerepelt.

Összességében tehát elmondható, hogy a patikusok spontán módon szinte soha nem élnek a gyógyszerhelyettesítési jogukkal és lehetőségükkel, csak ha erre a receptet kiváltó beteg külön megkéri őket – mondta a Független Hírügynökségnek Gergely Péter, a Spatium Consulting kutató és tanácsadó cég ügyvezetője.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy mi lehet az oka az elutasításnak, vagyis mi befolyásolhatja a patikusok döntését. Az eredmények szerint a fiatalabb patikusok nagyobb valószínűséggel tesznek cserejavaslatot önállóan. A fiatal receptkiváltóknak pedig négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy olcsóbb készítményt ajánljanak nekik, mint a nyugdíjaskorú vásárlóknak.

A döntést az is befolyásolja, hogy a patika melyik régióban van. Amikor a vényt kiváltó személy a beárazás után akár drágállja a készítményt vagy rákérdez az olcsóbb csere lehetőségére, akkor Budapest, Kelet-Magyarország és Nyugat-Magyarország patikáiban eltérő reakciókra számíthat. Budapesten arányaiban kevésbé kap javaslatot más készítményre a vásárló. A gyógyszertár elhelyezkedése is befolyásolja a döntést: a legritkábban a kertvárosi patikákban, leggyakrabban pedig a modern lakótelepeken működő patikákban számíthatunk arra, hogy az ott dolgozó gyógyszerész felajánlja az olcsóbb, de azonos hatóanyagú gyógyszert.

A terápiás területek vizsgálatából az is kiderült, hogy a vényt kiváltó vásárlók leginkább a vérzsírsav csökkentők és az antibiotikumok kiváltása esetén számíthatnak a gyógyszerész aktivitására. Érdekes, hogy a recepten szereplőnél drágább készítményt az egyébként is borsos árú gombaellenes szerek esetén kínálnak fel a leginkább -mutatott rá a felmérés.