Miért nem kaphatnak rokkantkártyát?

Akt.:
Miért nem kaphatnak rokkantkártyát?
Miskolc – A sérült férfi folyamatos kórházi kontrollt igényel, de rokkantkártya mégsem jár a családnak.

Piroska néni és férje 54 éve nevelik gyermeküket, aki mentálisan és fizikálisan is sérült, így folyamatos orvosi ellenőrzésre van szüksége. Mindemellett már a szülők sem bírják úgy a terhelést, Piroska néni alig bír járni, lakáson belül is csak a radiátorba kapaszkodva közlekedik. Férje is beteges, többször volt már kórházban, nem egyszer éjszaka kellett mentőt hívni hozzá. Korábban volt rokkantkártyájuk, ami megkönnyítette számukra a parkolást, de ez két éve lejárt, azóta nem tudják meghosszabbítani. A hivatal elutasítja a kérelmüket, mondván, nem jogosultak a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára.

Ugyanezt a választ kapta lapunk is a miskolci Járási Hivatal okmányirodai osztályától. Egészen pontosan: Piroska néni esetében, az orvosi szakvélemény szerint, közlekedőképességének súlyos akadályozottsága nem áll fenn, egészségkárosodása nem éri el a 40 százalékot, amely – a törvény szerint – indokolná, hogy ilyen parkolási igazolványt kapjon.

Két éve

Piroska néni már meg sem lepődött a válaszon, hiszen két éve levelezik a hivatallal, és hasonló válaszokat kap. Lapunknak megmutatta a vaskos paksamétát, amiből egyelőre az derült ki, reménytelen a helyzetük. „Tisztára UFO-nak érzem magam, itt élek Miskolcon, de még nem láttam a Szinva teraszt, karácsonykor nem tudom megnézni a Betlehemet, de a virágórához sem tudok elsétálni. Egyszerűen nehezen megy a járás. Amikor a kórházba visszük a fiam, akkor a férjem pár percre megáll a bejáratnál, hogy kiszálljunk, majd elmegy leparkolni, de már ő sem bírja, ő is beteges” – sorolta az édesanya.

Azt is megtudtuk, a hivatalban javasolták nekik, forduljanak bírósághoz. „De hogy, menni is alig bírok. Az ember igazságérzete tótágast áll, nem akarom én jogtalanul igénybe venni a kártyát, igenis szükségünk lenne rá” – panaszkodott.

ÉM-NSZR


Aki igazolványra jogosult

  • a) aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 2. § a) pont ac) alpontja értelmében közlekedőképességében súlyosan akadályozott,
  • b) aki a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet 1. §-ának (1) bekezdésének értelmében látási fogyatékosnak; (3) bekezdésének értelmében értelmi fogyatékosnak; (4) bekezdésének értelmében autistának; illetve (5) bekezdésének értelmében mozgásszervi fogyatékosnak minősül,
  • c) akit a vakok személyi járadékának bevezetéséről szóló 1032/1971. (VII. 14.) Korm. határozat végrehajtásáról szóló 6/1971. (XI. 30.) EüM rendelet alapján 2001. július 1-jét megelőzően vaknak minősítettek, vagy
  • d) aki a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. számú melléklete szerint vaknak vagy gyengénlátónak (K.1.), mozgásszervi fogyatékosnak (L.1-5.), értelmi fogyatékosnak (M.1-2.) vagy autistának (N.1.) minősül.

A rokkantkártya segítene, de nem jár

Miskolc – Piroska néni és férje több mint 50 éve nevelik szellemileg és fizikálisan is sérült gyermeküket. Mára már ők is betegesek lettek, segítségük nincs, így egyre nehezebb ellátniuk felnőtt fiúkat. tovább »0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s