Miért nem főzhetjük pontyból a halászlét?

Úgy tűnik, egy ideig saját magának kell fognia annak, aki élő halat szeretne enni
Úgy tűnik, egy ideig saját magának kell fognia annak, aki élő halat szeretne enni - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – Komoly feladatra vállalkozunk, ha élő halat vásárolnánk Miskolcon.

Lehet-e Miskolcon élő halat kapni, és ha igen hol? – a kérdés, melyet Király István olvasónk tett fel, még horgászokat is gondolkodóba ejtett. István családja a minap halászléhez és rántott halhoz kapott kedvet, viszont az alapanyag beszerzésével meggyűlt a bajuk.

– A pontyot szeretjük és itt ért a mérgeskedés, hogy Miskolcon nem lehet élő halat, pontosabban pontyot kapni. A Búza téri vásárcsarnokban május és szeptember között szünetel az árusítás, a hipermarketekben pedig csak néhány egészen kis példány volt. Miskolc az ország egyik legnagyobb városa és mégsem lehet élő pontyot vásárolni? – tette fel a kérdést a Király család.

Megválaszolása nem is volt olyan könnyű. Első utunk a Búza térre vezetett, ahol megtudtuk: azért tart nyári szünetet a „halas”, mert ilyenkor nehezebb az áru beszerzése, nem éri meg neki a nyitva tartás.

Szigorodó szabályok

Azt csak találgatni tudjuk, hogy a legtöbb nagyobb áruházban miért csak fagyasztott hal kapható. Több megkérdezett horgász szerint a halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló új törvény miatt csökkent az élő halat értékesítő boltok száma.

– A vonatkozó szabályokon sokat szigorítottak. Ahhoz, hogy a hipermarketek alkalmazkodjanak, át kellett volna alakítaniuk az akváriumaikat, ez vélhetően nem érte meg nekik – mondta el érdeklődésünkre Kelecsényi Csaba.

Simon Lajos szintén nagyon elgondolkozott, a nagy áruházakon kívül lehet-e még bárhol (például tavak mellett) élő halat vásárolni.

– Mivel én horgász vagyok, magamnak fogom a halat, ráadásul az élővizeket preferálom, mert teljesen más az íze az ott fogott halnak – bökte végül ki.

Betegség tizedeli a pontyokat

Ha most nehéz is, ősztől (miután legalább a Búza téren ismét kinyit a halárus) biztosan könnyebbé válik az élő hal beszerzése. A ponttyal viszont – ne feledjük, olvasónk ezt hiányolta legjobban – lesznek még problémák. Hiába csökkent ugyanis január elején a hal áfája huszonhétről öt százalékra, mégis jelentősen drágulhat az említett halféle kilója. A pontyokat ugyanis a koi herpeszvírus tizedeli egész Európában, volt, ahol egész ponty állományokat kellett emiatt elpusztítani, írta egy korábbi közleményében az agrárminisztérium. A betegség Magyarországon is megjelent, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ugyanis megkereste a feldolgozókat, hogy vállalnák-e a vírussal megfertőződött állományok zárt kényszervágását. Mivel sokan nemet mondtak félve attól, hogy a vírus miatt nagy lesz a veszély a visszafertőződésre, kevés lett az értékesíthető ponty, és az árak is emelkedni kezdtek. A tavaly decemberi beszerzési árhoz képest már 40-50 százalékkal drágábban tudnak hozzájutni a halféléhez a feldolgozók.

Vannak alternatívák

Szerencsére a legtöbb halhús beszerzési ára nem változott. Mivel helyettesíthető tehát a ponty? – tettem fel a kérdést a szerkesztőségben, és akkor legnagyobb meglepetésre több válasz is érkezett. Megbízott főszerkesztőnk, Uri Mariann és szerkesztő kollégám Szaniszló Bálint szerint a halászlé alap készítéséhez kárász, keszeg szükséges, a halhúshoz pedig ponty helyett használható akár harcsa, vagy busa és amur is, ráadásul ezeknek rántva is kiváló ízük van – átmenetileg talán még fagyasztott halhúsból is.

Tajthy Ákos