Miért kellett ölnie a tetteseknek?

A Tokajnál megtámadott pénzszállító autó
A Tokajnál megtámadott pénzszállító autó
Tokaj, Gyöngytarló – Legsúlyosabb büntetés, életfogytiglan járna az elkövetőknek akkor, ha bebizonyosodik, hogy a gyilkosságokat különös kegyetelenséggel, és rablással párosulva követték el.

Két, brutális kegyetlenséggel elkövetett emberölés történt a héten megyénkben. Mindkét esetben vagyonőrt mészároltak le az elkövetők, ráadásul anyagi haszonszerzés is párosult a gyilkosságokhoz. A Tokaj mellett hétfőn lemészárolt pénzszállító autó őrének azért kellett meghalnia, hogy megszerezzék a guruló páncélszekrényben vitt milliókat. Csütörtökre virradóra Györgytarlón, egy gyümölcsösnél lévő raktárépületre vigyázó őrt pedig ugyancsak azért vertek agyon, hogy pénzhez jussanak. Ott nem készpénz volt a zsákmány. Előbb öltek az értékes növényvédő szerért, hogy abból pénzt csináljanak.

A györgytarlói esetben az elvitt 15 kilogramm Chonus, valamint 60 liter Mythos elnevezésű gombaölő anyag kereskedelmi összértéke megközelíti az egymillió forintot – tudatta a rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája. Most, hogy kiderült, vér tapad az anyag megszerzéséhez, lehet, hogy el sem tudják adni. Vagy ha netán megrendelésre “szerezték” a szert az elkövetők, az orgazda talán visszalép a fekete üzlettől.

Mindkét eset közös vonása, hogy kegyetlenül lemészárolták az őröket. Érthetetlen, hogy a támadók miért voltak ilyen brutálisak? Miért nem elégedtek meg mondjuk egy összekötözéssel, leütéssel. Ha a megtámadott őrök élnének, akkor is börtön járhatna a testi sértéssel párosuló rablásért, de az életfogytiglan elkerülhető lenne. Ha meglesznek a tettesek, talán magyarázattal szolgálhatnak arról, hogy miért volt szükségük a gyilkolásra? Miért kellett mindenképpen ölniük?

A györgytarlói esetben egyelőre gyanúsított sincs, mert a váltótárs csupán kollégája holttestét találta meg, és egyelőre konkrét elkövetőre utaló nyom, vagy információ nem áll a rendőrség rendelkezésére (lapunk értesülése szerint). Ezért is tűzték ki a nyomravezetői díjat. A megyei rendőrfőkapitány a bűncselekmény elkövetőjének azonosításához közvetlenül vezető adatot vagy bizonyítékot szolgáltatónak félmillió (500.000 Ft díjat) tűzött ki.

Bejelentés tehető személyesen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán munkaidőben, vagy tárcsázható a 107, vagy 112-es segélyhívó. Hivatali időben hívható a 46/514-579-es miskolci telefonszám is. Várják azok jelentkezését, akik a bűncselekménnyel, illetve az egyelőre ismeretlen elkövetővel kapcsolatban segíteni tudja a rendőrség munkáját. Az információt egyébként bármely rendőri szervhez el lehet juttatni.

Kapcsolódó cikkek: