Miért kell új hely az Ifiháznak?

Akt.:
Miért kell új hely az Ifiháznak?
Miskolc – „Egy normális megoldás van, ha hagyják őket dolgozni.”

Nem szabad ezt a fát átültetni – fogalmazott az Ifjúsági Ház elköltöztetése kapcsán Hidegh Imre, a megyei oktatási és művelődési főosztály nyugalmazott vezetője. Mint ismert: Csóka Edit, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Miskolc Városi Alapszervezetének titkára, megyei elnöke levelet írt az önkormányzati képviselőknek, amelyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fél évszázada működő intézményt az önkormányzat el akarja költöztetni. A levélnek köszönhetően a júniusi testületi ülésen téma volt az Ifiház, és dr. Kriza Ákos polgármester megerősítette a hírt, miszerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet központja lesz az épület. A városvezető szerint a rendészet számára azért fontos az ingatlan, mert stratégiai szempontból jó helyen van. De azt is hangsúlyozta, olyan körülményeket teremtenek majd máshol, ami megfelel egy szabadidőház működéséhez.

Ha elköltöztetik, megfosztják a gyökereitől…” Hidegh Imre

Költözzenek a lánykoliba

Az Ifjúsági Ház elköltöztetésének hírére több szülő is lapunkon keresztül kért segítséget. Egyikük elmondta, a lakosság megkérdezése nélkül nem lehetne elköltöztetni egy ilyen patinás intézményt. „Gyerekek járnak ide művészeti órákra, az itteni foglalkozásokat nem lehet szétbontani, szétszórni a város különböző művelődési házaiba” – fogalmazott egy anyuka. Aki azt javasolta, ha a rendészetnek hely kell, költözzenek be a Központi Lánykollégium épületébe.

Ugyanezzel a megoldással állt elő Hidegh Imre is, aki az elköltöztetés hírét hallva, lapunkon keresztül szerette volna elmondani véleményét.

„1988–1989 között dolgoztam az Ifiházban, majd később is többször megfordultam az intézményben. Két és fél éve költöztem be Miskolcra, ráadásul az Ifiház közelébe, azóta kéttucatnyi rendezvényen voltam már náluk. Járok a Miskolci Illés Klubba, ami ott működik, járok kiállításmegnyitókra, előadásokra. Az a tapasztalatom, hogy előkészített, igényes programokat szerveznek, nem bóvlit. De munkájuk legnagyobb értéke, hogy kis klubokat, művészeti csoportokat működtetnek. Miskolcon leginkább a nagy csinnadrattával járó rendezvényekre mentek rá az utóbbi időben, miközben ezeket a kis közösségeket kellene erősíteni, hiszen ezek adnak a városnak jelleget, profilt” – fogalmazott a nyugalmazott főosztályvezető.

– Sok gyerek látogatja az intézményt – folytatta. – Az Ifiházat egy fához tudnám hasonlítani, mint amit elültettek valahol évtizedekkel ezelőtt, azóta gyökeret eresztett, átültetni nem lehet. Már csak azért sem, mert az intézmény látogatóinak jelentős része a közelben lakók közül kerül ki. Ha elköltöztetik, megfosztják a gyökereitől, a látogatói bázistól. Gyakorlatilag újra kellene kezdeni az ifiház felépítését.

Vigyék Perecesre!

Hideg Imre kitért arra is, hogy a rendészetnek valóban jó lenne a lánykollégium vagy a volt Szentpáli üresen álló épülete. „Esetleg olyan helyre is lehetne költöztetni a központot, ahol több közbiztonsági probléma van, például Perecesre” – tette hozzá.

– Egy művelődési háznak a tevékenységéhez meghatározott épületszerkezetre van szükség: nagyterem, kis csoportoknak szobák és irodák – sorolta. – Ez a mostani helyen adott. Ha az Adyba beköltöztetik, az azt jelenti, kettő intézményből csinálnak egyet. Egy normális megoldás van, ha hagyják őket dolgozni.

A kamerarendszer miatt

Újra megkerestük az önkormányzatot, érdeklődve, miért pont az ifiház kell a rendészetnek, mi az az extra, ami miatt az épület alkalmas a központ számára. Rákérdeztünk arra is, a lánykollégium nem lenne-e jobb választás. Illetve arra is kíváncsiak voltunk, az üresen álló Science múzeumba költözhetne-e az ifiház? Vagy tud az önkormányzat más olyan helyet, ami alkalmas lenne az Ifiház számára? Válaszként a következő közleményt kaptuk.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló 500 kamerából álló térfigyelő rendszer kiépítése egy új rendészeti-rendőrségi operatív központ létrehozását is jelenti, amely az Ifiház épületében kap helyet. Ennek legfontosabb indoka, hogy a közelben fut az az optikai gerincvezeték, amely a kamerarendszer egyik központi eleme lesz. Miskolc kulturális életében kiemelkedő szerepet tölt be az Ifiház, ezért a városvezetés arra törekszik, hogy megtalálja a legalkalmasabb helyszínt az intézmény jelenlegi szolgáltatásainak elhelyezésére a mostanihoz hasonlóan frekventált, jól megközelíthető helyen.

– N. Szántó Rita –


Mi lesz az ifiházzal? Másra kell az épület…

Mi lesz az Ifiházzal? Másra kell az épület…

A rendészetnek azért fontos az épület, mert stratégiailag jó helyen van.

 

Ifjúsági Ház: Költözik? Megszűnik?

Ifjúsági Ház: Költözik? Megszűnik?

Az Ifjúsági és Szabadidő Ház is téma volt a júniusi miskolci testületi ülésen, a képviselők ugyanis kaptak egy levelet Csóka Edit szakszervezeti titkártól, amiben megfogalmazta, attól tart, hogy az intézmény meg­szűnik, mert a rendészet kapja meg az épületet.
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .