Miért is szexelünk?

Kutatási eredmények szerint nem feltétlen az örömszerzés vagy az utódnemzés a szeretkezéseink célja.

David Buss és Cindy Meston pszichológusok összesen 237 okot tártak fel mindenre kiterjedő kutatásuk során. Az eredményeiket bemutató tanulmányt az Archives of Sexual Behavior című szaklap augusztusi számában publikálják.

Az emberek szexualitása mögött az egészen egyszerű mindennapi okok mellett (unalom) a teljesen spirituális okok is megjelentek, a felmérés tanúsága szerint akad olyan, aki Istenhez szeretne közelebb kerülni a szeretkezés által. A tanulmány tanulsága szerint sokan teljesen önzetlenül közelítenek a szexualitáshoz (azt szeretnék, ha a partner jól érezné magát), azonban azok is sokan vannak, akik manipulálni akarják társukat a szexen keresztül.

Míg egyeseket a szex erőssé és magabiztossá tesz, addig mások azt szeretik, ha szex után megalázottnak érezhetik magukat. Vannak, akik barátaiknak akartak imponálni, vagy ellenségeiknek ártani a szexen keresztül (például tönkretenni egy kapcsolatot).

A pszichológusok a kutatást két részre osztották. Elsőként 400 férfit és nőt kértek meg, hogy nevezzenek meg minél több indokot, amiért az emberek szexuális életet élhetnek. Ezt követően 1500 egyetemista korú fiatalt kértek meg, hogy meséljenek a különböző szexuális élményeikről. A két felmérés egybevetésével végül 4 nagyobb és 13 kisebb részre osztották a szexualitás mögött meghúzódó indokokat.

* Fizikai ok: örömszerzés, stresszoldás, új tapasztalatok szerzése
* Konkrét ok: gyermeknemzés, bosszú, előnyösebb szociális státusz elérése
* Érzelmi ok: szerelem, kötődés, köszönetnyilvánítás
* Létbizonytalanság miatt: alacsony önértékelés, önbizalomhiány, kényszer, kötelességtudat

„A szexualitás valódi okait feltárni nagyon is fontos, ennek ellenére sok tudós csupán annyival intézi el, hogy az emberek csak magáért a szexért, vagy gyermeknemzés céljából szeretkeznek. Ezt a jóval összetettebb kérdéskört továbbra is érdemes lenne vizsgálni” – nyilatkozta Dr. Buss.
szexdoktor.hu

  • Rumba, a túlfűtött erotika tánca
  • Szexbarlang vagy szerelemkuckó?
  • Erotikus hírek
  •