Miért igyunk sok folyadékot?

Akt.:
Citrommal is ízesíthetjük
Citrommal is ízesíthetjük
Budapest, Miskolc – A víz szervezeten belüli egyensúlyi állapotát több tényező is befolyásolja, például az aktív sporttevékenység, az éghajlat, a külső hőmérséklet.

Már 2 százalékos folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek a kiszáradás első tünetei (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság).

A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely sürgős vízpótlásra figyelmeztet. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk! Már a nyelv, a száj kiszáradása előtt igyunk!

ÉM


Hűsítő italvariációk a forró napokra

Jeges paradicsomital

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 zöld húsú paprika kockákra vágva,
  • 1 piros húsú paprika kockákra vágva,
  • 1/2 uborka kockákra vágva és kimagozva,
  • 1 hagyma,
  • 2 kanál citromlé,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • pici Cayenne-bors (ízlés szerint, de el is hagyható),
  • 600 ml paradicsomlé

Elkészítés:

Egy turmixban a paradicsom kivételével mindent összeturmixolunk egy percig, míg jól össze nem keverednek. Hozzáadjuk a paradicsomlevet és még 30 másodpercig, vagy amíg teljesen homogén nem lesz, turmixoljuk. Jéggel tálaljuk! A hűtőben eltartható 5 napig, kánikulai napokra kiváló hűsítő ital!


Dinnyeturmix

Hozzávalók:

  • apróra vágott görögdinnye,
  • hideg tej,
  • kevés cukor (ízlés szerint vagy édesítőszer),
  • pici (kb. fél liter italhoz 1 ek.) rum

Elkészítés:

Akkor érdemes készíteni, ha a dinnye evésre nem elég édes. A hozzávalókat egyszerűen össze kell turmixolni, és 10 percre behűteni.


Sárgabarack-kefir turmix

Hozzávalók:

  • 3-4 db sárgabarack,
  • 1 ek. méz,
  • 1 tk. vaníliás cukor,
  • 3 ek. narancslé,
  • 1 doboz kefir

Elkészítés:

A sárgabarackokat keresztbe bevágjuk, forró vízzel leforrázzuk, hideg vizet folyatunk rá és lehúzzuk a héját. A magot eltávolítjuk és turmixgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, vaníliás cukrot, narancslevet és a kefirt, és még egyszer kisebb fokozaton összeturmixoljuk. Poharakba öntjük és egy szelet naranccsal és citromfűvel díszíthetjük.


Őszibarackbólé

Hozzávalók 8 személyre:

  • 2 citrom,
  • 150 g porcukor,
  • 2 kg őszibarack,
  • 1 üveg jéghideg félédes pezsgő vagy alkoholmentes változathoz szűrt almalé,
  • 7 dl jéghideg szénsavas ásványvíz,
  • 8-10 citromfűlevél

Elkészítés:

A citromok levét elkeverjük a porcukorral. Az őszibarackok héját lehúzzuk, kettévágjuk őket, magjukat kiemeljük, nagyobb kockákra vágjuk és a cukros citromlébe forgatjuk. Folpackkal letakarjuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a barackokra öntjük a pezsgőt (vagy az almalevet) és az ásványvizet, végül belekeverjük a citromfűleveleket.