Miért fontos a tőzeg humintartalma?

Akt.:
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A huminsavak a növények sejtlégzési folyamatában katalizátorként vesznek részt.

A Marcal medencében termelt tőzegnek egyedülállóan gazdag a humin­anyag (huminsav, fulvósav) tartalma. Mi az a huminsav, és miért fontos kerti növényeink számára?

– A huminsavnak köszönhetően javul és gyorsul a tápanyagfelvétel, de csak a hasznos tápanyagok felvétele. Ugyanakkor a huminsav gátolja a káros anyagok bejutasát a növényekbe. Tudományosabban fogalmazva: a Szélmezői tőzegben lévő huminsavak virágföldkeverékekben betöltött különleges szerepét példázza azon tulajdonságuk, hogy a növények számára fontos tápanyagokkal olyan kötéseket képeznek, melyekből a növények a táp­anyagot könnyen fel tudják venni. Ugyanakkor talajokban lévő toxikus fémekkel olyan erős komplexeket létesítenek, amelyeket a növények nem tudnak megbontani, vagyis inaktiválják azokat a talajban, így gátolván a toxikus fémek felvételét – magyarázza Szi­lágyi István, a TEK-LAND virág­földek szakértője.

A szélmezői tőzeg átlagos huminsavtartalma 35 százalék, amely európai szinten is kimagasló.

Biogazdálkodáshoz is

– A huminsavak a növények sejtlégzési folyamatában katalizátorként vesznek részt, és gyorsítják a folyamatokat. Nevezhetjük tehát biostimulátornak is, mert egyrészt a növények anyagcseréjére hat, másrészt a sejtek energiatermelésének gyorsításával nő a növények ellenálló képessége a betegségekkel szemben is – folytatja István az érvelést.

A TEK-LAND és Landforce virágföldek összetevőikben 100%-ban természetes anyagokat tartalmaznak, így az ökológiai gazdálkodásban, növénytermesztésben felhasználhatók. 2017 márciusában két termékük felkerült a NEBIH ÖKO-listájára. Így a TEK-LAND palántaföld és a TEK-LAND szarvasmarhatrágya biogazdálkodásra alkalmas minősítéssel bír.

ÉM-HI