Miért érdemes megfontolni egy kivitelezőnek a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek alkalmazását?

Miért érdemes megfontolni egy kivitelezőnek a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek alkalmazását?
Társasházi lakások és lakóházak kivitelezőjeként rendkívül fontos, hogy az intelligens szellőztető megoldásokat jó színben tüntessük fel a megrendelők előtt. Ehhez nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen épületgépészeti megoldásokat fogunk használni a kivitelezés közben, mennyibe fog kerülni a teljes kiépítés és majd az üzemeltetés, és milyen pozitív tulajdonságai lesznek a használatának.

A KNE szabályozással sok minden változik

KNE, vagyis Közel Nulla Energiaigényű szabályozás, ami meghatározza, hogy úgy érdemes megtervezni a leendő épületet, hogy az AA besorolást kapjon. Az AA besorolás fogja biztosítani, hogy hosszú távon se legyen elavult az épület. A minősített hővisszanyerős szellőztetőrendszer 2021-től tehát az egyik legkorszerűbb módszer lesz a piacon.

Mit érdemes hangsúlyozni a megrendelőnek?

Manapság azoknak az ingatlanoknak van nagy sikere, ahol a kivitelezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kellően szigetelve legyen a ház. De ezekben a házakban, lakásokban már teljesen más a levegő, nem olyan, mint pár tíz évvel ezelőtt, ahol szokványos volt, hogy télen a nyílászárók szélén kiszökött a levegő. A szigeteléssel azonban fordult a kocka, már nem kifele fűtünk, ellenben bent ragad a meleg levegőn kívül még a pára, széndioxid, amik a rossz, elhasználódott levegőt eredményezik, sőt, némely esetben a falak penészesedéséhez is vezet.

Kérdezik a megrendelők, hogy ha elegendő a szellőztetés, akkor ezek nem jelentenek problémát? Kivitelezőként nyugodtan adjunk egyenes választ, hogy a probléma létezik, és létezni is fog, ugyanis a szellőztetés nem jelent megoldást. Vagy rettentően sokat kell szellőztetni, amivel viszont elszökik a hő, amit termel a fűtőtest (ez energiapazarlás), vagy kevesebbet szellőztetünk a kelleténél, és így ismét fennáll a pára-penész-széndioxid triumvirátus probléma.

Épp ezért lehet javasolni kivitelezőként, hogy a tartós problémamegoldás érdekében már az építkezésnél gondoljunk a megoldásra: minimális költségtöbblettel (családi házak esetében 2-2,5 millió forint) kiépített hővisszanyerős szellőztetőrendszert hónapokkal később plusz bevételként könyvelhetnek el a megrendelők.

Miért jelenthet plusz bevételt, ha hővisszanyerős szellőztetőrendszert használunk?

Használjuk a Zehnder innovációját, mert energiát takarítunk meg a téli, de még a nyári hónapokban is. Sőt! A rendszert használva kevesebb szennyező anyag, ún. aeroszol jut be a zárt légtérbe, így csökken az allergiás megbetegedés mértéke is.

Ha félelmüknek adnak hangot a zajszintet illetően, tájékoztassuk őket, hogy a berendezés zajszintje alacsony, nem zavaró működés közben. Alacsony fenntartási költsége minimális mértékű karbantartással párosul. Ráadásul a lakásban helyet sem foglal, így kisebb otthonok számára is kifejezetten ideális berendezés.

– PR cikk –

Címkék: