Mielőtt fűtene, ellenőriztessen

Akt.:
Kéményellenőrzés
Kéményellenőrzés - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – Odafigyeléssel mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid-mérgezések elkerülhetők.

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás az elmúlt napokban hűvösre fordult és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad, noha napközben szépen felmelegszik még, az éjjelek már hűvösek. A hidegebb időjárás miatt több háztartásban is befűtenek, így nem árt néhány dologra figyelmet fordítani, ellenőriztetni a kéményeket, beszerezni szén-monoxid-­érzékelőt.

Sokan vannak úgy vele, hogy amikor tavasszal leállítják a fűtést, akkor már nem ellen­őriztetik a berendezéseket, majd ősszel újraindítják, és ismét nem hívnak szakembert, már csak akkor, ha baj van. A fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztjuk – hívja fel a figyelmet éppen ezért a katasztrófavédelem. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, teszik hozzá: az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Ehhez a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon vagy a 1818-as telefonszámon lehet időpontot kérni.

ÉM-HI


Illusztráció: ÉKN-archív
Nyíregyháza - Tudta, hogy a kéményseprés már minden magányszemély számára ingyenes? A kémények időszakos ellenőrzése a magányszemélyek számára már több mint két éve ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a k...