Michnik: az EU nyomást gyakorol Magyarországra

Bécs (MTI) – Az Európai Unió diszkréten nyomást gyakorol Magyarországra a demokratikus értékek védelme érdekében – mondta Adam Michnik volt lengyel ellenzéki, a baloldali Gazeta Wyborcza című lap kiadója egy  osztrák lapban megjelent szombati interjúban.

Az Európai Uniónak nem áll hatalmában szankciókat alkalmazni szuverén tagállamai ellen, de megpróbálnak diszkréten nyomást gyakorolni, amikor demokratikus alapértékek vannak veszélyben. Ez történt Ausztria esetében, amikor Jörg Haider vezetésével az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bekerült a kormányba, és ez történik most Magyarország esetében is – állította Michnik a konzervatív Die Pressének. A riporter az egész oldalas interjúban több más téma között kérdezte Magyarországról is Michniket. “Az eredmény nem igazán nagy, de kevés eredmény is jobb, mint a semmi” – vélekedett az egykori ellenzék egyik vezető személyisége.

Michnik kijelentette, “különlegesen aggasztónak” tartja a magyarországi politikai fejleményeket, nem csak Magyarország, de a kelet-közép-európai térség minden volt kommunista országa szempontjából. “Ijesztő példa arra, hogyan lehet EU-tagállamokban teljesen demokratikus úton olyan állammodellt megvalósítani, amit én kvázi diktatúrának neveznék” – fogalmazott.

Úgy vélekedett, Lengyelország is kapott “ízelítőt” ilyen folyamatokból Jaroslaw Kaczynski kormányzása idején. A Kaczynski-kormány idején lefektették egy “Negyedik Lengyel Köztársaság” alapjait, egy erősen centralizált, autoriter módon kormányzott államét, amelyben minden demokratikus intézménynek egy párt gyámsága alatt kellett állnia – mondta Michnik. “A Kaczynski-kormányt két év után leváltották, de Orbán Viktor mögött kétharmados többség áll, és ez megrázó” – tette hozzá.

– MTI –