Miből tanulnak majd a diákok az egyetemeken?

Miből tanulnak majd a diákok az egyetemeken?
Miskolc – Gondban vannak a felsőoktatásba való felvételi előtt állók, a kormány ugyanis, alig pár héttel a felvételi leadásának határideje lőtt nyilvánosságra hozta a keretszámokat. Valamint azt, hogy egyes szakokra hány államilag támogatott, önköltséges vagy részköltséges tanuló vehető fel. Jóval kevesebben tanulhatnak szeptembertől államilag támogatott képzésben, ráadásul a tandíj sok helyütt több százezer forint lesz.

Az már látható, drasztikusan csökken azon hallgatók száma, akiknek a tanulmányait az állam finanszírozza. Legdrasztikusabb a változás a gazdaságtudományok területén, míg 2011-ben 4900 hallgatót támogatott az állam, ez idén már csak 250 hallgatóra vonatkozik. Bölcsészettudomány területén 4900-an tanultak államilag finanszírozott képzésben tavaly, idén ez már csak 2700 lesz. A drasztikus csökkentés híre a diákok és a szülők között is megdöbbenést okozott.

Cikkünkben annak próbálunk majd utánajárni, hogy mi a véleménye a változásokról a szülői egyesületeknek, illetve miből tudják majd finanszírozni a diákok a tanulásukat. Van-e elég diákmunka?

ÉM


Felvételi előtt, egyetem után – diplomaátadók, keretszámok a Miskolci Egyetemen

Lezárultak a 2011/2012-es tanév I. félévében szerzett oklevelek átadó ünnepségei a Miskolci Egyetem karain.

Ha itthon drága, irány Bécs!

Miskolc, Budapest – Sok diák gondolkodik azon, hogy külföldön szerzi meg a jogi vagy közgazdasági diplomáját.

Szakértői telefon: az egyetemi továbbtanulásról – „A határ a csillagos ég”

Miskolc – A megváltozott helyzetben mindenki kalkulál. Hol, melyik szakon érdemes továbbtanulni?