Miből, mennyit – új élelmiszerjelölési rendszer Magyarországon

Önként vállalta hét nagy élelmiszergyártó cég, hogy itthoni termékein jól láthatóan és közérthetően feltünteti, mennyi tápanyagot tartalmaznak, és ezek mennyiben fedezik a napi szükségletet. A fogyasztók a csomagoláson rögtön láthatják, hogy az adott élelmiszerben hány százaléknyi kalória, zsír, cukor, nátrium és telített zsírsav van. Egyebek mellett üdítő-, csokoládé-, tejtermék-gyárak termékeiről van szó, mellettük két társaság jelezte még ezzel kapcsolatos szándékát, köztük az egyik gyorsétterem-lánc, de a szerződést még nem írták alá.

A kezdeményezés lényege, hogy a fogyasztók az úgynevezett Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelöléssel jobban megismerjék az egyes termékek, például csokoládék, joghurtok vagy üdítőitalok legfontosabb összetevőit – mondta Kiss Beáta a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform jelölési munkacsoportjának vezetője kedden újságírók előtt.

Az INBÉ-jelölés kizárólag tájékoztató jellegű. Egy átlagos fizikai aktivitású, átlagos súlyú, egészséges nő 2 ezer kilokalóriás igénye alapján állították össze a mutatót. Ennek oka, hogy a nők napi beviteli szükséglete a két véglet között van. A férfiaknál 2500, a gyermekeknél pedig 1800 kalória ugyanis az ajánlott napi fogyasztás.

A jelölési rendszert egyébként az Európai Unió élelmiszeripari konföderációja dolgozta ki, és már több országban alkalmazzák, köztük Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban és Németországban. Itthon már árulnak olyan termékeket, amelyeken az újfajta jelölés van, ilyenek például bizonyos joghurtok, de a kínálat folyamatosan bővül.

Az új jelölési rendszer megértését információs honlap is segíti: a www.mitiseszemiszom.hu oldalon nemcsak az INBÉ-címkékről lehet többet megtudni, de egy program segít az egészséges étrend összeállításában is.