Mianmarban tájékozódik a ciklon utáni munkálatokról az ENSZ képviselője

Mianmarba (Burma) érkezett kedden az ENSZ humanitárius műveleteinek irányítója, John Holmes, aki háromnapos látogatása idején azt vizsgálja, hogyan kezeli a katonai vezetés a májusi ciklon pusztítása után kialakult helyzetet – közölte az ENSZ szóvivője.

John Holmes, miután reggel megérkezett a rangúni repülőtérre, azonnal a Nargis-ciklon sújtotta Irravadi folyó deltájához utazott, ahová a mianmari külügyminiszter-helyettes és további hivatalos személyek is elkísérték – közölte Laksmita Noviera, hozzátéve: az ENSZ-diplomata Rangúnba visszatérve segélyszervezetek képviselőivel és a kormány tagjaival találkozik majd.

Holmesnak ez lesz a második látogatása a korábbi Burmában azután, hogy május elején lecsapott a Nargis-ciklon az országra, mintegy 138 ezer áldozatot és eltűntet hagyva maga után. A trópusi vihar komoly károkat okozott az ország infrastruktúrájában és humanitárius katasztrófával fenyegetett. Az ország katonai vezetése először nem engedte az országba a külföldi segélyszervezetek munkatársait és segélyszállítmányait, és csak Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár személyes látogatását követően nyitották meg a határokat.

John Holmes a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) szingapúri tanácskozásáról érkezett Mianmarba. Az ASEAN hétfői értekezletén a résztvevők megállapították: a mianmari újjáépítésre és a ciklon túlélőinek megsegítésére a következő három évben egymilliárd dollárnyi (144 milliárd forint) segélyre lesz szükség.