Mi vonzana még több vendéget?

Mi vonzana még több vendéget?
A téma az Agorán: miskolci látnivalók és az idegenforgalom. Jönnek-e Miskolcra vendégek? Az idegenforgalmi szakemberek szerint nemigen.

Mi mennénk-e ezer kilométereket néhány szép dombért? Amiből van azért jó sok szerte a világban?! És egy jó kis bükki túra után mit csinál a vendég? Másnap? Típikus helyi kirándulóhely, így ír a Bükkről, mint egyik helyi attrakciónkról Bacsó István levelezőnk az Agorán, lapunk internetes levelező fórumán. A téma ez alkalommal a miskolci és városkörnyéki látnivalók voltak, és ennek kapcsán az idegenforgalom.

Van, aki szerint Miskolcon gyakorlatilag nincs is idegenforgalom, és szerinte úgy tűnik, nem is lesz.„Van a családban egy szállodatulajdonos (az unokaöcsém), aki Budapesten él. Azt mondja, hogy a külföldiek az a része aki esetleg számításba jöhet, Budapestre érkezik repülőgéppel és így is távozik. A másik vonulat Prága-Bécs-Budapeset-Balkán útvonalon (Pécs ebből valamit érez) közlekedik. Maximum Egerbe mennek még el, de tovább nem jön, mert Ukrajna nem játszik, ahogy nézem nem is fog. Annyira rossz a helyzet az idén Pesten is, hogy most el tudott menni öt hétre Indiába” – írta Pusztai László. Van azonban, aki nem ért vele egyet.

Mi generálja?

– Kérdés, hogy mit értesz idegenforgalom alatt. Öt busznyi lengyelt, ukránt, akik reggel jönnek, este mennek? Esetleg egy négy tagú szegedi családot, akik öt vendégéjszakát tölt el Miskolcon, a megyében? Szerintem mind a kettő idegenforgalom.

De például a salakmotor is generál idegenforgalmat, ugyanis a vendégcsapatok, vagy a nemzetközi meccsekre ideérkező versenyzők(+szerelők) legalább egy vendégéjszakát a városban töltenek. Itt alszanak (vagy a környéken), tankolnak, esznek-isznak. A Kocsonyfesztiválra öt ismerős, barát, volt csoporttárs jön az ország minden részéből. Évek óta.” – fogalmazott Juhász Léhi István.
Kiváncsiak voltunk, hogy érzik az idegenforgalomból élők: jön-e Miskolcra elég vendég, turista.

Konganak az ürességtől

Mészáros László, a Lévay panzió tulajdonosa szerint sok mindentől függ. Panziójuk buisness-hotel, azaz sok üzletember száll meg náluk hét közben, bár a válság miatt jelentősen megcsappant a számuk. (Sok cég videókonferenciával oldja meg a konferenciákat – úgy olcsóbb.) A nyári szünet idején vannak turistáik, ők főleg átutazók. Nem annyira Miskolc a célpont, inkább a Hegyalja, vagy más ország, itt csak néhány napot töltenek el. Bizonyos hónapok, például január-február pedig olyan, hogy „a fű sem mozdul”. Illetve most, a Kocsonyafesztivál idejére minden helyük foglalt, a rendezvény tíz éves történetében most először.

– A városnak attrakció kell, ez lehet sport-, kulturális rendezvény vagy konferencia, akkor jönnek a vendégek. Egyébként meg hétközben konganak a szállodák az ürességtől – summázott Mészáros László. Úgy látja, ha jó a szálloda szakembere, akkor még egy-két napra itt tudja tartani az ajánlott programokkal az idetévedő turistának – erre is volt példa a történetükben – de csak elvétve utazik ide vendég magáért a városért és környezetéért.

 „Valami mást kell csinálni”

Ostorházi Imre, a tapolcai Kikelet Klub Hotel tulajdonosa, épp nagy építkezésben van, négycsillagos szállodát épít Tapolcán.
– 50 szobás medical wellness szálloda lesz – magyarázta. – Nyugat-Európában ez most nagyon divatos, a 40-50-es korosztályt célozza meg, hiszen a wellness szolgáltatást az orvosi felügyelettel egészíti ki. Nem is kell kimozdulniuk majd az épületből az ide érkezőknek, itt mindent megkapnak majd, amire vágynak.

Vagyis: muszáj valami olyat csinálni, amit még más nem csinált, fogalmazott. Wellness-szálloda van az országban rengeteg, miért épp a miskolcit választanák. Ám a speciális szolgáltatással ellátott már felkeltheti az érdeklődést.
Ostorházi Imre kifejtette, őket szeptemberben érte el a válság, azóta kevesebb üzletember jön: alig van vendég hétközben. Hétvégenként 70 százalékos a kihasználtságuk, ez ugyanannyi mint az előző évben, de 20 százalékot csökkentettek az áraikon. Ő úgy érzi, a barlangfürdő vonzza az ide érkezőket, más nemigen. (Most a Kocsonyafesztivál miatt teltház lesz.)
S hogy meg tudják-e tartani a vendégeiket? Jelentős infrastruktúrafejlesztés nélkül aligha, mondta. Jelezte, volt már vendég, aki azért ment el, mert nyaranta többször elmegy az áram Tapolcán. Rossz az utak, a parkok állapota. Ezt még az esetleges jó programok sem kompenzálják.