Mi várható a több-biztosítós rendszertől? – RTL Klub Híradó

Jobb egészségügyi ellátás, a betegek helyett intézkedő biztosítók. Többek között ezt is ígérik, akik a több-biztosítós egészségügyi modell mellett állnak ki. Az ellenzők szerint viszont drágább lesz és bizonytalanabb a gyógyítás. Az biztos, ha meg is valósul, azt a reformot már nem Molnár Lajos vezényli – adta hírül az RTL Klub Híradója.

Jelenleg minden állampolgár után – elvileg – tb-járulékot fizetnek a munkáltatók. A pénz az egészségbiztosítóhoz kerül, innen osztják szét a kórházak és egészségügyi intézmények között. A több-biztosítós modell szerint továbbra is havonta kell majd járulékot fizetni, de már a választott biztosítónak, és az áll majd szerződésben bizonyos kórházakkal. Így mindenki csak a biztosítójánál meghatározott helyre mehet majd gyógyulni.

A szakértő szerint az új rendszer olyan lehet majd, mintha kötelező autóbiztosítást választanánk. Az emberek úgy tudnak dönteni, mintha autó- vagy lakásbiztosítást választanának – mondta Mihályi Péter, egészségügyi közgazdász.

A több-biztosítós rendszerben is vannak állami garanciák és előírások. Lényeg, hogy akkor már az OEP és a beteg helyett a biztosító tárgyal a kórházakkal, vitás ügyekben képviseli a biztosítottat, és a nemfizetőktől behajtja a pénzt. Amit most az állam 1 millió potyautasnál nehezen tud megtenni.