Mi lesz veled, szakképzés?

Gyakorlat
Gyakorlat
Nyíregyháza – Az Inczédyben azt tapasztalják, hogy a diákok egyre nagyobb számban ébrednek rá a szakma fontosságára.

Az Inczédy György Szakközépiskola és Szakiskolában negyven osztályban csaknem ezerkétszáz diák tanul. Ebből az is látszik, hogy az intézménynek nincsenek beiskolázási gondjai. Az Inczédyben folyó szakképzés tartalmi és formai keretei mégis átalakulnak. Erről beszélgettünk Gazda Sándor igazgatóval és Szőnyi Mihály szakmai igazgatóhelyettessel.

Az elmúlt években a szakközépiskolák erősítése volt a cél. Ebből a megfontolásból indultak osztályok az Inczédyben is. Jelenleg az osztályok hatvan százalékában szakközépiskolai keretek között tanulnak a diákok. A következő években csökken ezeknek az osztályoknak a száma, miközben a szakiskolaiaké növekszik.

– Hiányzanak a szakmunkások a magyar gazdaságból, ezért a képzésnek is ebbe az irányba kell elmozdulni – mondja Gazda Sándor. – A mi képzési struktúránk is a szolgáltató jellegű szakmák irányába halad. Ilyenek az építőipari szakmák: kőműves, burkoló, szobafestő, vízvezeték-szerelő. A fordulatban nagy szerepe van a fejlesztéseknek. A cél a szakképzés megújítása. Ezt a célt szolgálja a tervek szerint a TISZK (Területi Integrált Szakképzési Központ) létrehozása is.

– A TISZK nyolc megyei intézmény szövetsége – teszi hozzá Szőnyi Mihály –, azzal a céllal, hogy csúcstechnikával felszerelt gyakorló helyen sajátítsák el a tanulmányok a gyakorlati készségeket. Ezzel kiküszöbölhetők a képzésben a párhuzamosságok is.

A szakközépiskolai osztályok fokozatos megszűnése nem jelent hatalmas törést az intézmény életében, hiszen azt tapasztalják, hogy a diákok egyre nagyobb számban ébrednek rá a szakma fontosságára. Amíg szakközépiskolai végzettséggel nehezen, addig szakmunkás végzettséggel könnyen el lehet helyezkedni. Eddig még mindenki el tudott helyezkedni, aki dolgozni akart. Az más kérdés, hogy számos nevelési kérdés vetődik fel, hiszen a gazdaság ban megbízható, korrekt szakmai tudású emberekre van szükség, s ezen a területén vannak még hiányosságok.

– Folyamatosan figyeljük a piaci igényeket, bár nyilvánvaló, hogy az igény és a képzés nem hangolható össze egyik pillanatról a másikra. Mi mindenesetre olyan szakmákban képezünk, amelyekkel el lehet helyezkedni. De az is tény, hogy hiába igényli a piac az ácsokat, meg is hirdettük, kellő jelentkezés hiányában mégsem tudtuk elindítani a képzést.

– Nagy István Attila –