Mi lesz veled, szakképzés?

Gurbánné Papp Mária
Gurbánné Papp Mária
Nyíregyháza – Jó szakmunkásokra mindig szükség lesz, az elhelyezkedési lehetőségeik is jobbak, mint a nagy átlag.

A Wesselényi Miklós Szakközépiskola és Szakiskola a megye egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb szakképző intézménye. Ötvennégy osztályában ezerhatszáz tanuló készül naponta arra, hogy végzés után értelmes, anyagi biztonságot nyújtó szakmában dolgozzon.
Az intézményben szakiskolai és szakközépiskolai képzés is folyik. Ezek „átjárhatóak”, vagyis, akik a szakiskolában elsajátítanak egy szakmát, érettségit szerezhetnek a szakközépiskolában.

Gazdag a kínálat

Az intézményben felsõfokú szakképzés is folyik: faipari termelésszervezõ, valamint villamosipari mérnök-asszisztens. Itt a képzési idõ érettségi után két év.
– A szakképzés korszerûsítése elkerülhetetlen – mondja Gurbánné Papp Mária, hiszen a legnagyobb mértékben szeretnénk figyelembe venni a piaci igényeket. A gond csak az, hogy hiányzanak a hosszútávú prognózisok, ezek nélkül pedig csaknem a sötétben tapogatózunk, hiszen egy-egy szakember képzése minimum három esztendõt vesz igénybe. A korszerûsítés egyik lehetõsége a TISZK. Az alapképzés az iskola jól felszerelt mûhelyeiben történne, a csúcstechnológiával a TISZK mûhelyeiben ismerkednének meg a tanulók, míg a valóságos élettel a különbözõ cégeknél.

A szakközepesek – ha meggondolják – utólag szakmához is juthatnak. Érdekes – mondja Gurbánné Papp Mária igazgatónő –, hogy megnőtt az érettségi utáni szakképzés iránti igény, ami azt is mutatja, hogy felértékelődik a szakmunkás végzettség. Ez helyes is, hiszen jó szakmunkásokra mindig szükség lesz, ráadásul az elhelyezkedési lehetőségeik is jobbak, mint a nagy átlag.
A Wesselényiben a szakiskolában műszaki területen elektrotechnikai-elektronikai, gépészeti, faipari, könnyűipari szakcsoportban tanulhatnak a diákok. A szakközépiskolában a gépészeti helyébe az informatikai szakcsoport lép, illetve létezik egy művészet, közművelődés, kommunikáció szakcsoport is.
A szakiskolából a 10. évfolyam elvégzése után szakképzési évfolyamon a következő szakok választhatók: villanyszerelő, bútorasztalos, épületasztalos, kárpitos, női szabó, cipész, cipőkészítő, cipőjavító, finommechanikai műszerész, fodrász. Érettségi után a következő szakképesítések szerezhetők: elekronikai technikus, fa- és bútoripari technikus, informatikai hálózattelepítő és üzemeltető, kozmetikus, divat és stílustervező, villamosmérnök-asszisztens, faipari termelésszervező.

A Wesselényiben év végén 154 diák tesz szakmunkás vizsgát. Az intézmény szeretné figyelemmel kísérni az életüket, mint ahogy mindent megtesz azért is, hogy jó eséllyel, felkészülten kezdjenek hozzá felnőtt életük megalapozásához is.

– Nagy István Attila –