Mi lesz az egykori leánykollégium helyén?

Akt.:
A Központi Leánykollégium épülete
A Központi Leánykollégium épülete - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A közelmúltban ötletpályázatot írt ki a város az épületre. A terv, irodaházként működtetnék.

Lassan négy éve annak, hogy a város kihasználatlanságra hivatkozva megszüntette a Központi Leánykollégiumot. Az akkori hírek szerint egy bank költözött volna az épületbe, de ebből végül nem lett semmi. Az ingatlan a MIK Zrt. kezelésébe került, de a földszintjén továbbra is működik a menza. Azt már régen lehet tudni, hogy az épületet irodaházként szeretné hasznosítani a város, de jelenlegi állapotában erre nem alkalmas. A kollégium ugyanis 1966-ban épült, ezért felújításra szorul, de megfelelő pályázat hiánya miatt eddig erre nem kerülhetett sor. Most azonban úgy tűnik, elindult valami, hiszen a város építészeti ötletpályázatot írt ki az ingatlanra. A felhívás szerint: összegyűjtik azokat a javaslatokat, fejlesztési koncepciókat, amelyek segítségével a későbbiekben jobban meg tudják határozni, hogy a fejlesztésnél milyen funkciókra van szükség.

epulet-07-aj

Irodaház lesz

A kiírásban azt is olvashatjuk, hogy a város célja, hogy a belvárosban egy színvonalas irodaház valósuljon meg. „Miskolc Megyei Jogú Város szándéka az, hogy egy magas minőségű, A kategóriás irodaházat valósítson meg, mely helyet biztosítana a térség kezdő vállalkozói részére és a régiós szolgáltatóközpontok részére egyaránt” – fogalmazzák meg az elvárásokat. Az is kiderül, hogy a tervezett beruházás az Inkubátorházak fejlesztése felhívás keretében valósul majd meg.

epulet-03-aj

Marad vagy sem?

Kíváncsiak voltunk arra is, a megújult épületben milyen szerepet kap majd a jelenleg is ott működő közétkeztetés, azaz marad a menza vagy költözniük kell. Erre azonban egyelőre nem kaptunk választ az önkormányzattól.

– N. Szántó Rita –


A hasznosítás volt az érv

Az intézmény megszűnéséről még 2012 májusában döntöttek a miskolci képviselők. A döntést akkor azzal indokolták, hogy a miskolci kollégiumok jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkeznek, a férőhelyek évről évre egyre kevésbé feltölthetők. A képviselők azért döntöttek akkoriban úgy, hogy ne a központi, hanem a Karacs Teréz működjön tovább kollégiumként, mert bíztak abban, hogy a belvárosi épületet könnyebben tudják más célra hasznosítani.

hirdetés


hirdet�s