Mi lesz a mezőkövesdi repülőtér sorsa?

Úgy tűnik, végre rendeződhet a volt szovjet katonai repülőtér sorsa. Legalább is erre utalnak az elmúlt hetekben történt fejlemények. Tudnivalók a mezőkövesdi repülőtérről (PDF 94 kB)

Évek óta nem mozdult ki a holtpontról a Mezőkeresztes és Mezőkövesd területén fekvő, volt szovjet katonai repülőtér sorsa, azonban úgy tűnik most felbukkant a fény az alagút végén – tudtuk meg Dr. Dózsa Györgytől, Mezőkeresztes polgármesterétől. Korábban a két önkormányzat, illetve az elmúlt években a hozzájuk csatlakozni kívánó Miskolc és Eger városok, valamint a két megyei önkormányzat hiába kérték az államtól ingyen a repülőteret, nem kapták meg. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatójával a közelmúltban folytatott tárgyalás azonban fordulatot hozott az ügyben.
Megvennék a részüket
A mezőkeresztesi önkormányzat képviselő-testülete is megtárgyalta és elfogadta az önkormányzatnak a repülőtérre vonatkozó azon igényét – melyben a mezőkövesdi önkormányzat korábban már állást foglalt –, miszerint kezdeményezik, hogy a KVI befogadja, és rövid időn belül elbírálja az önkormányzatok igényét a forgalmi értéken történő megvásárlásra (akkor is, ha esetleg nem lenne eredményes az a tárgyalás, melyre Mezőkeresztes polgármestere kapott lehetőséget Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől az ügyben, hogy mégis ingyenes kapják meg az önkormányzatok a területet). Ez azt jelenti: hozzájárultak ahhoz, hogy a település megvásárolja a repülőtér mintegy 60 százalékát, ennyi fekszik ugyanis az ingatlanból Mezőkeresztes közigazgatási határain belül.
Folynak a tárgyalások
Ez azonban csak az első lépés a reptér fejlesztése felé. Dr. Dózsa György hangsúlyozta: ebben az ügyben szorosan együtt kívánnak működni Mezőkövesddel, hiszen az egész térség érdekében történő hasznosítást a két település csak együtt tudja igazán hatékonyan végrehajtani, ám mindehhez sok kérdést kell még tisztázni. Amennyiben valóban meg tudják vásárolni a repteret, utána kezdhetik meg a tárgyalásokat az esetleges befektetőkkel.

Még tárgyalnak
Mivel a repülőtér másik tulajdonosa Mezőkövesd, ezért természetesen megkerestük Tállai Andrást is. A város polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a tárgyalások jelenleg is zajlanak az állam, illetve a kormány képviselőivel. Részletesebben nyilatkozni azonban csak akkor kíván, ha már konkrét eredményekről is be tud számolni.