Mi legyen az ólom helyett?

Forr-Ász - Környezetbarát forrasztási anyagok után kutatnak a Miskolci Egyetemen
Forr-Ász - Környezetbarát forrasztási anyagok után kutatnak a Miskolci Egyetemen - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Az ólomalapú forraszanyagok kiváltásán dolgoznak már egy éve a Miskolci Egyetemen.

Különleges kutatási program folyik egy éve a Miskolci Egyetemen. A kutatásban részt vevő szakemberek és hallgatók az ólomalapú forraszanyagok kiváltásán dolgoznak a közel 604 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően.

Az eddigi tapasztalatokat és eredményeket szakmai napon és sajtótájékoztatón mutatták be tegnap az egyetemen. Gácsi Zoltán, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja, az egyik tudományos műhely vezetője elmondta: a Forr-Ász elnevezésű kutatási program 2013 januárjában indult. A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi karának oktatói, kutatói, hallgatói, szorosan együttműködnek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Magyar Tudományos Akadémia Atommag Kutató Intézet kutatóival.

Betiltják

A projekt eredményeként olyan forrasztóanyag kifejlesztése a cél a járműipar számára, amely az eddig alkalmazott, rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkező ólomtartalmú forrasztóanyagot ki tudja váltani úgy, hogy sem gazdaságossági, sem termelési, sem technológiai hátrányt nem okoz. A szakmai megvalósítással öt tudományos műhely foglalkozik. A kutatásnak azért van kiemelt jelentősége, mert az ólomtartalmú forraszanyagokat környezetszennyező hatásuk miatt az Európai Unió jövőre betiltja.

Részletek a www.eszak.hu-n és a csütörtöki Észak-Magyarországban.