Mi legyen a „bécsivel”?

A díjkiosztón bárki megnézhette az ötletpályázatokat
A díjkiosztón bárki megnézhette az ötletpályázatokat
Miskolc – Nagy sikert aratott elképzelésével Bereczki Zoltán az MVK Zrt. által kiírt ötletpályázaton, hidakként képzelte el a miskolci, leselejtezett bécsi villamosokat: a Szinva két partját kötnék össze Miskolc több pontján.

A miskolci közlekedési vállalat által kiírt pályázatra 74 pályamű érkezett, egyik izgalmasabb, mint a másik, Bereczki Zoltán nyerte el az első díjat. Pályázatát már a múltkoriban bemutattuk, most igyekszünk további néhányat, hiszen sokukban van fantázia. Hogy megvalósulhat-e bármelyikük? (Esetleg a győztes?) Egyáltalán: hány bécsi villamos van Miskolc tulajdonában? Ezekre a kérdésekre (és válaszokra) későbbi cikkünkben tervezzük, hogy visszatérünk.

Villamos az erdőben

Izgalmas pályázatot nyújtott be például a Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány csapata: ők az Északerdő Zrt. által működtetett LÁEV vonalán tudnák elképzelni a bécsi villamost.

– Javaslatunk egy olyan kisvasúti, elektromos hajtású motorkocsi építése, mely elsősorban az erdei iskolák kiszolgálását, valamint Lillafüred–Fazola kohó megállók között turisztikai igényeket elégítene ki – olvasható a pályázatban. Mátrai Imrétől, az alapítvány kuratóriumi tagjától megtudtuk, két bécsi villamos első – vezetőfülkés – részét építenék össze magyar mérnökeik motorkocsivá. A motorkocsi a legkorszerűbb akkumulátorteleppel rendelkezne, ami egy napra elegendő energiát biztosítana a járműnek. Mátrai Imre még elmondta, bár most nem nyertek pályázatukkal, de nem adják fel, bíznak benne, hogy a későbbiekben sikerül uniós vagy hazai támogatáshoz jutni és elképzelésüket megvalósítani.​

hid-villamos

A beérkezett pályázatok között van, amelynek szerzője a hajdani Vasgyár területét mutatná be az érdeklődőknek, akik bécsi villamoson utazva járnák be a városnyi területet. Van, aki apartmanként, van, aki játszóházként látná viszont. Bejó László Felső-Majláthra tervezte a bécsit TUT&I Villamos címmel.

– Turistatájékoztató és információs villamos – így tudnám körülírni a tervemet – válaszolta kérdésünkre. Megtudtuk, a villamos végében a Bükk-hegység nagyméretű térképe nem egyszerűen csak egy térkép lenne. Gombnyomással megmutatná a keresett cél pontos helyét. A villamos egyik oldalán vitrinekben és tablón a nevezetességek fotói, érintőpálcás megoldással pedig például a mérgező gombákat is fel lehetne ismerni.

Csomós Orsolya kávézónak álmodta a bécsi villamost. A miskolci lány Debrecenben tanul építésznek, mint megtudtuk tőle, hosszú ötletelés után született a terve.

– A Városház téren a Szent István szobor mögötti zöld területen, illetve Diósgyőrben (a régi villamos-végállomás mellett) az elbontott épületek helyén helyezném el – mondta. A villamost egy stégszerű padozattal vette tervében körül, ami az alsó lépcsőfokig ér. Ezen található a kültéri kiülős rész és a hátsó két, összesen 8–10 négyzetméteres építmény: a vécé és a konyha. Bent 12–15, kint 18–20 vendég férne el – mondta lapunknak Orsolya.

– Hajdu Mariann –

Lehetne közösségi tér

Stefán Péter egy éjjel-nappal használható teraszt tervezett a villamos mellé, ahol a többi járműből kiszerelt ülések és a hozzájuk stílusban egyező utcabútorok kerülnének. Pályamunkája másik eleme egy monitor, ahol a villamossal Instagramon megosztott és hashtaggel megjelölt képek jelennének meg, egy másik eszközön pedig gyerekek villamossal kapcsolatos rajzait nézhetné bárki, aki kiül a villamosteraszra.

A villamost a terasszal együtt a Városház térre képzelte.


Viszik a MÉH-telepre a bécsi villamosokat

Miskolc – Szomorú fotókat posztolt az MVK Zrt. a Facebook oldalára: négy bécsi villamostól vesz búcsút Miskolc, megvásárolta őket a MÉH. A többiből még lehet valami. tovább »

Híd a bécsiből

Híd a Szinván a piros bécsiből. Bevallom, a sok kitűnő ötlet közül nekem is ez tetszett a legjobban. Ha neveztem volna, én a „kávézós villamossal” tettem volna, de szerencsére másnak is eszébe jutott ez az ötlet. Sajnos viszont erősen kétséges, hogy mi valósul meg mindebből. Igaz, uszoda elnevezésre és villamos dizájnra a közelmúltban lehetett szavazni, de az nem volt az igazi, sőt… Juhász-Léhi István jegyzete. tovább »

Eladó 20 miskolci villamos – a bécsi pirosak és 12 Tátra

Miskolc – Már nem csak a piros bécsi villamosokat lehet megvásárolni az MVK-tól, hanem egy tucat Tatra villamost is meghirdettek a használt autókra specializálódott portálon. tovább »

Híd a Szinván: ez lehetne a bécsiből

Miskolc – Bereczki Zoltán nyerte az MVK Zrt. ötletpályázatát: mi legyen a bécsi villamossal. tovább »

hirdetés


hirdet�s