Mi is sokat tehetünk a balesetek elkerüléséért

Akt.:
Mi is sokat tehetünk a balesetek elkerüléséért
© Illusztráció: Matey István
Miskolc – Csupán némi odafigyeléssel és néhány tanácsot megfogadva is tehetünk azért, hogy megelőzzük az esetleges közlekedési baleseteket és kellő óvatossággal vezessünk a forgalomban.

Kerüljük a mobiltelefon-használatot!

Vezetés közben a mobiltelefon-használat többszörösére növeli a balesetveszélyt. Az Allianz Figyelemelterelődés a közlekedésben című korábbi tanulmánya szerint a 17–24 közötti autóvezetők esetében a balesetek legfőbb kiváltó oka a mobiltelefon nyomkodása, ami a figyelemelterelés mindhárom – vizuális, kézi és kognitív – típusát ötvözi.

Ne együnk, igyunk és dohányozzunk a volánnál!

Nem csak a rágás és a nyelés tereli el a vezető figyelmét, mindez az étel és ital utáni keresgéléssel kezdődik. Kézbe kell venni, kicsomagolni vagy kinyitni, szájba venni és utána magunkat és a járművet is letakarítani. A vezetés cigarettázás közben is labilissá válik, ráadásul véletlenül el is ejthetjük az égő cigarettát.

Kezeljük megfelelően az információs és szórakoztató rendszereket!

Sosem volt ilyen széles az információs és szórakoztató elektronika termékeinek skálája: lejátszók, fedélzeti számítógépek, navigációs rendszerek. Sajnos a figyelmünket is jobban elterelik. A kedvenc zenéink hangos hallgatása megakadályozhatja, hogy meghalljuk a közlekedési zajokat. Az adatok betáplálásához a GPS-berendezésbe az egyik kezünket le kell vennünk a kormányról, a szemünket pedig az útról – és így a baleset bekövetkezésének esélye növekszik.

Gondoskodjunk arról, hogy ne tereljék el figyelmünket külső és belső zavaró tényezők!

Biztonsági problémát jelenthet a túl sok közlekedési tábla és az ismeretlen környéken való eligazodás is. A mentális figyelmet pedig elvonhatja például a munkahelyi stressz is, ha tehetjük, ne üljünk idegesen a volán mögé.

Ne út közben készüljünk fel az induláshoz és a napra!

Sok műveletet az utazás előtt is el lehetne intézni, mégis útközben tesszük. A baleseti kockázatot jelentősen csökkentené, ha az autó elindítása előtt kapcsolnánk be az ablaktörlőt, állítanánk be a légkondicionálót, az ülést és a biztonsági övet. Illetve, csak azért, mert a napellenzőben van egy kis kozmetikai tükör, még nem kellene a teljes fürdőszobai készülődést az autóban elvégeznünk – az átöltözést, cipőfelvételt, nyakkendőkötést, ékszerfelvételt, fodrászkodást. Mindez megspórolhat ugyan pár percet, azonban nem kifogás arra, hogy saját magunkat és másokat veszélybe sodorjunk.

ÉMA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .