Friss hírek

2009.03.17. 16:04

A belvíz miatt késnek a tavaszi munkák

<p>Akár heteket is késhetnek a tavaszi mezőgazdasági munkák a belvíz miatt. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felmérése szerint jelenleg negyvenezer hektár szántó van víz alatt.</p>

A belvíz elsősorban Szabolcs - Szatmár - Bereg, Borsod - Abaúj - Zemplén és Hajdú - Bihar megyében valamint a Körösök mentén és a Kisalföldön okoz gondot a gazdálkodóknak. Az elöntés károsítja a vetést, ráadásul a gazdák jelenleg még könnyebb gépekkel sem tudnak rámenni a földekre.

" Több száz hektár van víz alatt a település környékén, ezeken a helyeken semmit sem tudunk tenni pedig az idő nagyon sürget " - mondta a Független Hírügynökségnek Petőcz Imre banai gazda.

A belvíz miatt főleg az őszi vetésű gabonák, a rozs, az árpa és a repce károsodnak. Ezeknél a növényeknél a termésnek több mint a fele veszhet oda a belvíz miatt. A következő napokban újabb esőket jósolnak ezért rövidesen tovább nőhet a belvízzel elöntött területek nagysága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!