Mi a "gyógyír" a kispatikákra?

Mi a "gyógyír" a kispatikákra?
Miskolc – Mi lesz a kispatikákkal állami támogatás nélkül: végleg lehúzhatják a rolót?

A szakemberek szerint országos szinten akár 400 patika is lehúzhatja a rolót, mivel az idei költségvetésből törölték a számukra korábban nyújtott állami támogatást. Eddig 600-700 gyógyszertárat segített ki az állam havi 50- 150 ezer forint (forgalomtól függően) vissza nem térítendő támogatással, azért hogy a kistelepüléseken élők is elérhető távolságban hozzájussanak a gyógyszerekhez. Ez a támogatás most megszünt, a szakemberek szerint ezért patikabezárások várhatók.

A patikák bevétele jelentősen csökkent az elmúlt években, ennek oka a kisebb árrés, a költségek növekedése, valamint a patikaliberalizáció – mondta lapunknak Tantó Miklós, a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Ez utóbbi miatt ugyanis, csak megyénkben 25 új gyógyszertár nyílt 2007-óta – tette hozzá. Ezeket a kieséseket próbálta kompenzálni az állami támogatás, amit most elvettek a patikusoktól – hangsúlyozta.

Az elnök előrevetítette, hogy a patikáknak egyre nehezebb lesz forráshoz jutniuk, amelynek következtében először az ellátásuk romlik, nő a tartozásuk és nem tudják fenntartani magukat. Ez elsősorban a kisebb vidéki gyógyszertárakra lesz jellemző, pont, ahol a leginkább szükséges a működésük – tette hozzá. Hiszen – folytatta –, ha a városban bezár egy, akkor van helyette másik, ellátási szempontból nem okoz gondot. De egy faluban, ahol 50-100 kilométerre van a következő gyógyszertár, ott ez nagyobb problémát jelent majd – hangsúlyozta.

Sokadik szeg

A gondok már most is jelentkeznek, hiszen ahol forráshiányos a patika, ott már most is előfordul, hogy nincs készleten egy-egy gyógyszer, csak megrendelésre tudják szállítani – mondta. Az előjelek tehát rosszak, és most, hogy az állami támogatástól elestek, honnan szereznek majd pénzt – hangsúlyozta.

Az elnök szerint ez az intézkedés már a sokadik szeg volt a gyógyszerész szakma koporsójába.

Az igaz, hogy az idén megszűnt a támogatás, de a nagy forgalmú patikáktól átcsoportosított, úgynevezett szolidaritási adó jelenthet-e megoldást a kisebbeknek? – kérdeztük Tantó Miklóst. Mint mondta: a nagyobb patikák forgalma is csökken. Ő a megoldást abban látná, ha a kormány az árrést növelné. Hozzátette: „Nyolc éve vagyok a kamara elnöke, nem emlékszem, hogy azóta lett volna ilyen.”

Patikanyitási moratórium

Pesti Ferencnek Szentistvánon van egy kispatikája, valamint – ahogy ő fogalmazott – három még kisebb, úgynevezett fiókpatika: Gelejen, Tibolddarócon és Cserépfalun. Ezek közül a geleji már ráfizetéses, annak ellenére, hogy itt nem kell bérleti díjat fizetnie. „Ezt 15 éve üzemeltetem, és csak azért nem zárom be, mert nincs szívem hozzá” – mondta.

Az okokat ugyanabban látja, mint Tantó Miklós, azaz a patikaliberalizációban. Mint mondta: miután bárki nyithatott gyógyszertárat, akkor főleg a városokban akartak, senki nem a falvakban. Éppen ezért a városokban kialakult egy verseny a patikák között, ajándékokat, pontokat adnak a betegeknek – tette hozzá. Ezekért az ajándékokért a vidéki ember is inkább beutazik a városba, és ott veszi meg a gyógyszert. Ennek ellenére nekem ugyanúgy fennt kell tartanom a készeletet, fizetnem kell a költségeket – mondta.

Előfordulhat-e, hogy bezárja valamelyik patikáját? „Ha nem lesz változás, akkor igen” – válaszolta.

Pesti Ferenc egy, főleg a városokra kiterjedő patikanyitási moratóriumban látná a megoldást.

Forrás: Észak-Magyarország