MGYOSZ: csődöket és leépítést hozhat az állami bérmegállapítás

Budapest, 2011. június 22., szerda (MTI) – A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint csődökhöz és elbocsátásokhoz vezethet az a kormányzati terv, amely rendeletben rögzítené a magánszektorra vonatkozóan 2012-től két éven keresztül a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek emelésének mértékét – közölte az MGYOSZ szerdán az MTI-vel.

Az MGYOSZ úgy véli: a piacgazdasággal nem összeegyeztethető megoldás az állami bérmegállapítás, és veszélyezteti a munkahelyteremtéssel kapcsolatos kormányzati törekvések teljesülését is.
    A szervezet szerint a kormány terve “a vállalkozások gazdálkodásába történő olyan szintű beavatkozás, amely piacgazdaságokban nem megszokott”. A tervezett módosítás tovább nehezítheti a magyarországi vállalkozói szektor helyzetét azzal, hogy teljesítmény nélküli bérkifizetésre kötelezné őket – olvasható az MGYOSZ közleményében. Mindezek alapján, a feketegazdaságot is erősítheti a módosítás, amennyiben változatlan formában életbe lépne – fűzi hozzá a munkaadói szervezet.

    A közlemény idézi Rolek Ferencet, az MGYOSZ alelnökét, aki szerint nem lehet elvárni, hogy az adóváltozások esetleges negatív hatását a cégek automatikusan, gazdasági helyzetüktől függetlenül kompenzálják béremeléssel. “Figyelembe kell venni azt is, hogy számos cég esetében a kötelezően előírt béremelést csak leépítésekkel lehet majd kigazdálkodni” – vélekedett az alelnök.
    Egyben reményét fejezte ki, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése után is lesz lehetőségük arra, hogy a munkavállalókkal és a kormánnyal tárgyalhassanak a béremelések mértékéről.