MÉG NE:EURO 2012: Az Eurosport szerint is meglepő döntés született Cardiffban

Egész Európa, így a kontinens legnagyobb tematikus sportcsatornája, a Eurosport is meglepődött, hogy Lengyelország és Ukrajna nyerte a 2012-es labdarúgó Eb rendezési jogát. A televíziós társaság az olasz pályázat győzelmét várta, és kockázatosnak tartja az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntését.

A világbajnok Olaszországot azért is tartotta a legesélyesebbnek a csatorna honlapja, mert az 1990-es világbajnokság óta nem rendeztek rangos futballeseményt a mediterrán országban. Ellenérvként azonban megemlíti a tavaly nyáron kirobbant bundabotrányt, és az utóbbi időben megsokasodott szurkolói rendbontásokat – február elején Cataniában meghalt egy rendőr a zavargásokban.

Az Eurosportnál arra számítottak, hogy a kétszer egymás után nem nyer kettős kandidálás, ráadásul a 2000-es Eb-t is két ország rendezte (Hollandia és Belgium volt a házigazda).

A lengyel-ukrán pályázat legnagyobb hibájaként a megfelelő stadionok és az infrastruktúra hiányát említi a honlap, és hangsúlyozza, hogy a helyszínek között nagy a távolság, ami körülményessé teheti a lebonyolítást.

“Nagyon boldog és büszke vagyok hogy a lengyelekkel közösen rendezhetjük meg az Eb-t. Ez az esemény fellendíti mind a két ország sportját” – nyilatkozta az Eurosportnak Szergej Bubka, korábbi olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok rúdugró, aki szintén ott volt Cardiffban.

A lengyelek holland szövetségi kapitánya, Leo Beenhakker a csatornának adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Kelet-Európában nagy hagyománya van a sportnak, és mindig vannak jó játékosaik, de a stadionok, az infrastruktúra és az edzőközpontok hiányoznak. “Most a kormányokon és a labdarúgó szövetségeken van a sor, hogy a következő öt évben valóra váltsák minden, a pályázatban foglalt ígéretüket.” – tette hozzá.

A Lengyelországban és Ukrajnában is négy-négy városban rendeznek majd mérkőzéseket (Gdansk, Poznan, Varsó és Wroclaw lesznek a lengyel, míg Dnyipropterovszk, Donyeck, Kijev és Lvov az ukrán helyszínek).

A 2012-es Európa-bajnokság döntőjét az 1923-ban épült, a tornára felújított, hetvenötezer néző befogadására alkalmas kijevi olimpiai stadionban tartják majd.