MFB: kevesen vették fel a mikrohitel pluszt, új tervek a legkisebbek finanszírozására

A potenciális hetvenezer mikro-vállalkozásból mindössze 310 igényelte a Mikrohitel Plusz Program keretében kapható kedvezményes hitelt a tavaly év eleji újraindulás óta – derült ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten. Aladics Sándor, vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a programot 2013-ig meghosszabbítják. A fejlesztési bank tervei között szerepel, hogy a mikro hitelt egy a vidéki agrárvállalkozások új profilúvá válását segítő résszel egészítse ki, valamint tervezik egy regionális vállalkozásfejlesztési hitel-, illetve egy mikro-vállalkozói tőkepótló hitel program beindítását.

Aladics Sándor közölte, hogy a 310 igénylő közül végül 240 vállalkozának folyósították a hitelt, ők összesen 2,3 milliárd forintot kaptak, 7-10 éves futamidőre. A mikrohitel pluszt országszerte a helyi vállalkozásfejlesztési központoknál lehet igényelni, amelyeknél további, legfeljebb hatmillió forintos hitel is igényelhető.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a programmal a családi vállalkozásokat szeretnék erősíteni, iyenből 250 ezer lehet Magyarországon. A június végén lejáró Mikorhitel Plusz Programot július elsejétől 2013 december 31-ig hosszabbítja meg az MFB, és az uniós támogatások önrészének előteremtésére is segítséget kíván nyújtani vele a legkisebb vállalkozásoknak.

A fejlesztési bank tervei között szerepel, hogy a mikrohitelt egy a vidéki agrárvállalkozások új profilúvá válását segítő résszel egészítse ki. Ennek a hitelnek a felső határa a jelenlegi 15 millió forintról 20-25 millióra emelkedne. További terv a legkisebb vállalkozásokra koncentráló regionális vállalkozásfejlesztési program lesz. Ez azonban még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és brüsszeli jóváhagyásra vár. Körvonalazottabb az MFB által szintén bevezetni kívánt tőkehitelprogram, amely mikrovállalkozások tőkéhez jutását segítené elő. A 6-8 éves futamidejű konstrukció lényege, hogy a tőkét csak a hitel futamidejének a végén, 5 év türelmi idő után kellene törleszteni.

Az MFB a “Sikeres Magyarországért” Hitelprogramok keretében az elmúlt három évben 2500 vállalkozásnak több mint 161 milliárd forint forrást juttatott, amelyhez a vállalkozások további 30 milliárd forintnyi saját erőt tettek hozzá.

Szűk réteg versenyképes annyira a hazai kis- és középvállalkozások közül, hogy a kereskedelmi bankoknál hitelképes legyen – mondta el Kovács István, a megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok hálózatának elnöke. A kamattámogatást nyújtó állami forrásokra ugyanakkor mintegy 70 ezer potenciális kisvállalkozás lehet jogosult, akiknek többsége nem tud a támogatási lehetőségekről. A kereskedelmi bankoknál tavaly 14 ezer kisvállalkozás kapott éven túli devizahitelt, és 1500 forinthitelt. A vállalkozásfejlesztési alapítványok tavaly szintén mintegy 1500 vállalkozásnak nyújtottak kedvezményes hitelt.