Mézzel a szerelmi gyönyörökért

Mézzel a szerelmi gyönyörökért

A méhsört mindenhol szent italként tisztelték, és különleges, rituális
alkalmakkor fogyasztották. A méz ugyanis friss vízben feloldva pár óra
alatt erjedésnek indul és rövid idõn belül sörré érik.

Hogy fokozzák erõsségét, gyakran hallucinogén növényekkel fûszerezték. A maja indiánok például bódító hatású fa kérgét vagy olyan békát (Bufo marinus) merítettek az italba, amelynek kiázó pszichedellikus méreganyaga, a DMT erõsítette a mámoros hatást. A kategória legjobbjának a germánok “keserû fûvel”, valószínûleg beléndekkel kevert mézsörét tartják, de a kókuszdióval elegyített mézbort is nagyon dicsérik, mivel rendkívüli módon hat a szerelemben megfáradt emberre.

Régen a fiatalasszonyok az esküvõjük után egy hétig itták a mézsört, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. (Talán innen származik a mézeshetek elnevezés). A méz aszparaginsav és E-vitamin tartalma jó hatással vannak a nõi nemi mirigyekre. Kis mennyiségben található ösztrogén is benne, ami szintén fontos szerepet játszik a nõi nemi mûködésekben.

Galenus általános erõsítõ és potencianövelõ, valamint fiatalító szernek tartotta, míg Plinius egyszerûen csak mennyei csodaszernek nevezte. Európában különösen a provanszi rozmaringméz állt jótékony potencia- és erõsítõszer hírében.

Indiában gyakran külsõleg, általában a nemi szerveken alkalmazták
masszírozással. Ma már az is tudományosan bizonyított, hogy a mézkenõcs – nagy ozmotikus koncentrációjának köszönhetõen -folyadékáramlást indít el, és élénkíti a helyi vérkeringést.

Afrodiziákumként a vadmézet tartották a legjobbnak, mint például a mexikói fullánknélküli vadméh mézét (miel virgen) vagy a kínai Su kung-ot. Az utóbbi egy kínai fûszerkönyv szerint erõsíti az akaraterõt, és csökkenti a test idõskori elgyengülését.

A bolíviai callahuaya indiánok a lépbõl préselik ki a vadmézet, és a visszamaradt lépet (poge) is felhasználják impotencia és meddõség kezelésére, de az oregánóval fûszerezett mate teájukba is belefõzik, melyet afrodiziákumként fogyasztanak.

Minek köszönheti a méz afrodisztikus hatását?

Gyorsan felszívódó gyümölcscukrai hasznosítható energiává alakulnak,
ezenkívül – mint az édességek általában – serkentik az agyban a
hangulatjavító endorfinok termelõdését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védõ hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is. Talán annak is van jelentõsége, hogy a méz bizonyos enzimei – a sejtanyagcsere katalizátoraként – elõsegítik a szervezetben végbemenõ kémiai folyamatokat.