Mezőkövesdi sportfejlesztések az egészséges életmódért

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere (balra) és Tállai András a bejáráson
Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere (balra) és Tállai András a bejáráson - © Fotó: MÚ
Mezőkövesd – A testedzés több, különféle lehetőségét kínálják majd a fejlesztések.

Sokan várják már a Bükkzsérc–Mezőkövesd közötti kerékpárutat, a Hadnagy úti Sportcentrumban épülő új, többfunkciós rekortán felületet a matyó fővárosban, ám ezeken túl új tenisz-, gördeszkás és futópályákat, és egyéb, ingyenesen használható közösségi–szabad­idős tereket is kialakítanak a városban.

Egészségpark

A testedzés több, különféle lehetőségét kínálja majd a Zsóry fürdő főbejárata előtt tervezett egészségpark. A különleges virágszobrokkal díszített tér hangulatos sétányain élvezhetjük majd a gyógyhellyé minősített Zsóry üdülőterület friss, tiszta levegőjét: akár sétálva, egy padon olvasgatva, rollerrel, biciklin, vagy futás közben töltődünk fel.

A zöld környezetben egy kellemes közösségi tér jön létre szabadtéri fitneszeszközökkel, szökőkúttal, pihenőhelyekkel, emellett új fedett teniszpálya épül, valamint futópálya és több korosztály számára is használható játszótér.

– Immár négy éve, hogy az üdülőterület gyógyhely minősítést kapott, mely nem csupán egy titulus, hanem komoly megerősítése és bizonyítéka annak, hogy a Zsóry fürdő kiváló helyen, remek adottságokkal rendelkezik: egyedülálló gyógyvizét, a levegő tisztaságát és a nyugodt, harmonikus környezetet is tekintve.

Ezek a feltételek mind a pihenéshez, mind az aktív kikapcsolódáshoz ideálisak, tökéletes helyszínt adva az épülő egészségparknak – mondta Tállai András államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselője.

A mintegy 1 milliárd forintos beruházás – melyhez 100 százalékos támogatást nyert a város GINOP-forrásból – egyéb attrakciókat is tartalmaz: páramozit, kulturális színpadot, ajándékboltokat, kávézót, és például elektromos közlekedési eszközök számára töltőállomást is kialakítanak.

Zöld város

A kőkép területén sportrekreációs központ alakul. Egy olyan, lelátóval körbevett területet hoznak létre, melyben különféle, gördeszkások és -korisok, valamint biciklisek részére akadályokat építenek, itt a fiatalok rendszeresen gyakorolhatnak, de egyébként akár nemzetközi versenyeket is rendezhetnek majd. Két kis méretű grundfocipályát – kapukkal és labdafogó hálóval –, valamint egy olyan mesterséges dombot is felépítenek, melyen télen szánkózni, hócsúszkázni lehet. Az ingyenesen használható pályák körül hangulatos sétányokat terveznek.

A mintegy 342 millió forintos TOP-forrásból építik majd át rendezvény- és konferenciateremmé a kistemplomot, ezenkívül közösségi kertet alakítanak ki az Ifjúság úti lakó­telepen.

– Minden olyan fejlesztést támogatok és segítek, melyek hozzájárulnak a gyermekek életének jobbá, szebbé és egészségesebbé tételéhez. Szülőként és politikusként is felelősnek érzem magam értük, így munkám során különösen fontosnak tartom a fiatalok támogatását, a tanulási és sportolási feltételek megteremtését, legyen az a rendszeres séta, a játszótéren töltött idő, vagy az aktív sportolás: úszás, focizás, futás vagy biciklizés – hangsúlyozta Tállai András.

Az egészséget szolgáló

E két projekt kivitelezése jövőre, viszont egy másik, ám szintén az egészséget szolgáló beruházás munkálatai már idén elkezdődnek. A József Attila úti orvosi rendelőket fogják elbontani, helyettük egy új, komplex funkciójú egészségügyi szolgáltató központot építenek. Ebben kap helyet két háziorvosi rendelő, valamint egy védőnői tanácsadó, illetve dietetikus szakrendelés. A beruházás, melyhez mintegy 40 millió forint támogatást kapott a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, eszközbeszerzést is tartalmaz.

– ÉM –