Abaújszántó

2019.08.13. 12:00

Két bottal fel a hegyekre

Rendszeres mozgás, nyugtató természet és jó társaság. Kell ennél több?

Hegyi Erika

Együtt a csapat

Forrás: Magánarchívum

Antal Jánosné – mivel tankerület-vezetőként sok ülőmunkát végzett – úgy érezte, szüksége van valamiféle mozgásra. A futást túl megerőltetőnek találta, a túrázás viszont kitűnő lehetőségnek bizonyult az ízületek és izmok megmozgatására. Lenyűgözte a hegyek látványa, hangulata. Egy alkalommal Budapesten találkozott egy kiváló nordic walking (skandináv gyaloglás) trénerrel, akitől megtanulta ennek a különleges sportnak az alapjait, és ő maga is tréner lett. Ugyanis ennek a mozgásformának is megvan a csínja-bínja, technikája. Aztán, amikor nyugdíjba vonult, több ideje lett, és akkor kezdett társakat toborozni maga köré. Először kevesen voltak, de aztán egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Próbálták bevonni azokat az embereket, akik egyedül maradtak vagy igényük volt ugyan a mozgásra, de még megfelelő sportot nem találtak maguk számára. Vannak olyan tagjaik is, akik betegségből felépülve, rehabilitációs céllal sportolnak.

Sport és jótékonyság

– Ma már két csoportunk van, egy aktív, amiben a fiatalabb, dolgozó hölgyek nordicoznak és a nyugdíjas, szeniorcsoport. Ez azért nagy eredmény, mert az idősebbek bizony nehezen mozdulnak ki otthonról, kicsit szégyenkeznek is, hogy bottal „mászkálnak”, de most már örülnek neki, hogy rendszeresen mozoghatnak. Egynapos túrákat is szervezünk, a Bükkbe, a Tátrába, a Szlovák Paradicsomba, a Zemplénbe, nemrég megmásztuk a Borsó-hegyet. Amikor szép idő van, a tetejéről ellátni egészen Kassáig. Az edzettebbek 18-20 kilométert tesznek meg egy nap, az idősebbek 5-6 kilo­métert. Azonban nemcsak sportolunk, hanem jótékonykodunk is. Létrehoztuk az Abaújszántói Kezdjetek El Élni Egyesületet. Szent Iván-éji bált rendezünk Abaújszántón, együtt sütünk-főzünk, születés- és névnapot ünneplünk, előadásokat hallgatunk. Nálunk mindig jó a hangulat, úgy érzem, ezek mind erősítik a közösségünket, erre pedig mindenkinek szüksége van – fogalmaz Antal Jánosné, aki nagyon büszke gyaloglócsoportjaira, hiszen a közeli városokban nincsenek ilyenek, vagy ha igen, kisebb létszámmal működnek. Hozzá­teszi, augusztus 16-tól 18-áig nordic walking találkozót és versenyt szerveznek Abaújszántón és a közeli Aranyosi-völgyben. A távolabbról érkező vendégeik számára ízelítőt szeretnének adni a város testi, szellemi, kulturális és gasztronómiai sajátosságaikból. Jönnek Budapestről, Veresegyházáról, Debrecenből, de még Lengyelországból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában