Kántáltak a néptáncosok Mezőkövesden

Mezőkövesd – Régi karácsonyi népszokást elevenítettek föl Mezőkövesden a Matyó Néptáncegyüttes férfi tagjai, kiegészülve Pusko Mártonnal, a Parapács zenekar frontemberével.

Kántálásra indultak a város vezetőihez, jeles embereihez, illetve az együttes támogatóihoz, de az egyik nagy üzletet is meglátogatták. Ez volt az első alkalom, hogy kántáltak, s az ötlet csak néhány hete vetődött fel, de mindenki vevő volt rá.

– A kántálás a karácsonyi időszak szokása. Nem akartunk betlehemezni, mert ahhoz komolyabb felszerelés kell és a vidék betlehemi szokása is speciális. De lehet, hogy majd legközelebb – mondta Orosz László a Matyó Néptáncegyüttes egyik művészeti vezetője.

Elárulta szerették volna, ha kicsit családiasabb az ünnepi várakozás, ezért sem szerveztek nagyobb akciót. Ha elmennek egy házhoz, ott tudnak egyet kántálni, s nagy mosolyt kapnak a gyerekektől. Mint mondta, mindenki azt a ruháját, szőrméjét hozta, ami volt otthon, akárcsak a régiek, hétköznapi emberként járták a várost. Összefogtak, elmentek, együtt énekeltek és tartották a hagyományt.

TBMezőkövesd.
BOON.HU


hirdetés