Ipari Innovációs Díj a FUX-nak

Akt.:
A FUX elismerését dr. Barkóczi István vezérigazgató (jobbra) vette át
A FUX elismerését dr. Barkóczi István vezérigazgató (jobbra) vette át - © Fotó: Magánarchívum
Budapest – A Parlamentben adták át a 2018. évi Innováció Nagydíj elismeréseket.

A múlt évben elért kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítmény elismeréseként átadták a pályázaton elnyerhető 2018. évi Innovációs Nagydíj elismeréseket a Parlamentben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018. évi Ipari Innovációs Díját a miskolci FUX Zrt. kapta az extrém üzemi körülményekre tervezett nagyfeszültségű távvezeték fejlesztéséért és gyártásáért.

Fenntartható fejlődés

A díjátadón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ünnepi beszédében kiemelte: fontos feladat megtalálni és beindítani a fenntartható fejlődés motorját jelentő kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységet. Hozzátette, a magyar kormány számos lépést tett és tesz annak érdekében, hogy a globális kihívásokhoz alkalmazkodó, az ország versenyképességét növelő innovációs ökoszisztémát hozzon létre.

Palkovics László hangsúlyozta, meg kell találni azokat a területeket, ahol kiemelkedő eredményeket lehet elérni; az innováció és annak alkalmazása a jövőt jelenti.

A miniszter szólt arról is, hogy meg kell erősíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, növelni kell a termelékenységüket, be kell lépniük a digitalizáció korszakába, önálló, új termékekkel, szolgáltatásokkal kell megjelenniük a belföldi és a nemzetközi piacokon egyaránt. El kell érni, hogy javuljon a magyar tulajdonú kkv-k alacsony innovációs teljesítménye, továbbá a gyakorlatban hasznosuljanak az állami kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények kutatási eredményei, és erősödjön az együttműködés a kutatás-fejlesztés innovációszereplői között.

Versenyképes tevékenység

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte, az innovációs díjasok példája mutatja, hogy lehet Magyarországon versenyképes, gazdasági hasznot hozó tevékenységet folytatni. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy kormányzati struktúrában az innováció kiemelt helyen szerepel, és globális szinten a tudásra alapuló, nagy hozzáadott értékű termékkel, szolgáltatással lehet versenyben maradni. A 2018. évi pályázatra 43 pályamű érkezett, ezekből a zsűri 40-et minősített eredményes innovációnak.

ÉMMezőkövesd.
BOON.HU


hirdetés