360 fokos videó: Mesél a kövesdi Hadas – Gari Takács Margit Emlékház

Akt.:
Mesél a kövesdi Hadas
Mesél a kövesdi Hadas - © Fotó: Hírek360
Mezőkövesd – Ismét ellátogattunk 360 fokos kameránkkal a mezőkövesdi Hadas városrészbe. Ezúttal a matyó hagyományok kiemelkedő képviselőjének, és továbbvivőjének, Gari Takács Margitnak az Emlék- és Zeneháza volt az úti cél.

– Gari Takács Margit hozta létre, és rendezte be a Kisjankó Bori Emlékházat, és ott is dolgozott – mesélte Keszi Jenőné és férje, az Emlék- és Zeneház gondozói, akik maguk is hagyományőrzőként, hímzőasszonyként és népzenészként tevékenykednek.

– Margit néni kézműves munkákat végzett, matyó babákat készített, szőtt és font, miközben anekdotázott a látogatóknak a népszokásokról, és a hagyományokról, arról, hogyan éltek itt régen a matyó emberek. Ráadásul mindezt a saját életéből vett történetekkel is alátámasztotta. Nagyon közvetlen hölgy volt, szívét-lelkét beleadta mindenbe, amit csinált, és ennek köszönhetően válhatott ismert mesemondóvá.

Zeneház is egyben

– Vannak népi hangszereim, amiket nemcsak bemutatok a látogatóknak, de ki is próbálhatják azokat. Negyven éve vagyok amatőr népzenész, két legkedvesebb hangszerem a tárogató, és a citera. Matyó summás dalokat és aratási népdalokat játszom legszívesebben – tudtuk meg Keszi Jenőtől. Lehet még náluk furulyázni, dorongozni, nádidudázni, citerázni és tárogatózni is.

ÉM-NK


A mezőkövesdi festőzseni
Mezőkövesd - Takács István, a XX. századi magyar freskóművészet legjelentősebb mestere, a matyók leghitelesebb festője. 1901. augusztus 17-én, másodikként látta meg a napvilágot egy hétgyermekes mezőkövesdi családban. Gimnáziumi tanulmányait a helyi Szent László Gimnáziumban kezdte, amihez nagy s...

Mesél a fazekas ház
Mezőkövesd - Sorozatunkban a mezőkövesdi Hadas városrész kézműves alkotóházait mutatjuk be. Ezúttal a fazekas házba vittük el 360 fokos kameránkat, ahol Fehér Tibor népi iparművész munkáit csodáltuk meg. A fazekas ház egy nyitott műhely, amit manapság műhely galériának is neveznek, itt kezdett h...

Mesél a tűzzománcos ház
Mezőkövesd - Mezőkövesden, a Hadas városrészben járva több kézműves alkotóházat is találunk. Elvittük 360 fokos kameránkat az úgynevezett "tűzzománcos házba", ahol Pótáné Bartók Annamária zománcozott dísztárgy készítővel beszélgettünk. A ház önkormányzati tulajdonban van, kézműves alkotóként pály...

Mesél a mezőkövesdi Hadas
Mezőkövesd - Mezőkövesden járva, a városközpontban egy faragott fa kapuval találkozhatunk, amelyen a "HADAS" felirat díszeleg. Itt áthaladva valóságos időutazás veszi kezdetét. A most induló sorozatunk első részében a Hadas Városrészt mutatjuk be. Körülbelül 150-200 évvel ezelőtt még kis meszelt ...Mezőkövesd.
BOON.HU


hirdetés