Mezőkövesd Zsóry FC: Tizenkét pontot várnak

Még nem végleges a kövesdi búcsú?
Még nem végleges a kövesdi búcsú? - © Fotó: Tóth Balázs
Mezőkövesd – Az Újpest FC nyolc mérkőzését is megóvták a matyóvárosiak, de egyelőre vesztésre állnak.

Hétköznapinak nem nevezhető, és úgy tűnik vitára okot adható körülmények között történt az újpesti sportszervezetek között a labdarúgócsapat, illetve annak indulási jogának átadása, átvétele az évad közben. Mint ismert: az újpesti labdarúgócsapatot a 2013/14-es évadra még az Újpest FC Kft. nevezte, de miután ennek a gazdasági társaságnak gondjai akadtak a kötelezettségvállalásainak a teljesítésével, egy néhány hónappal ezelőtt hozott törvényt kihasználva az Újpesti TE sportegyesülethez került át az NB I-es indulási jog (a Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottságának engedélyével), majd ez utóbbi sportszervezet a résztulajdonában lévő Újpest 1885-be vitte át az indulási jogokat, és jelenleg ez a gazdasági társaság működteti az újpesti labdarúgócsapatot. Ennek során játékos átigazolások is történtek, a szezont még az Újpest FC Kft.-ben kezdő játékosok többsége az Újpest 1885 Kft.-ben játszik. De ennek az „átalakulásnak” nem minden részlete történt zökkenőmentesen, és a mezőkövesdiek ezt kiszúrták. A dél-borsodi klub álláspontja szerint a fővárosiak hat játékosukat is jogosulatlanul szerepeltették az élvonalban, ezért jogorvoslatért az MLSZ-hez fordultak.

Nyolc mérkőzés

– Az újpestiek nyolc meccsét óvtuk meg – kezdte Tállai András, a mezőkövesdi klub első embere. – Álláspontunk szerint a fővárosiak hat labdarúgója, név szerint Heris, Kosovic, Nagy J., Sagna, E. Sidibe és Zamostny egy idény alatt már a harmadik klubban szerepel, erre pedig nem ad lehetőséget az MLSZ versenykiírása. A versenybizottság, mint első fokú testület, a múlt hét péntekén elutasította beadványunkat, mondván: az általunk említett tények megalapozatlanok. Ebbe azonban nem nyugszunk bele, már csak azért sem, mert minden ügyvéd, sőt tovább megyek, minden jogi végzettséggel rendelkező ember szerint igazunk van. Ennek következtében a határozat ellen fellebbezünk, ügyünk így a szövetség másodfokon eljáró testülete, a fellebbviteli bizottság elé kerül.

Mezőkövesdi szempontból nagy a tét. Erről így nyilatkozott Tállai András:

– Ha megállapításra kerül a jogosulatlan szereplés, akkor a szabályok szerint pontlevonással kell sújtani a lila-fehéreket, és számításaink szerint 12 büntetőpont lenne, vagyis a lilák kerülnek a vonal alá, mi pedig a vonal fölé.

Nos, játsszunk el a gondolattal: amennyiben a 32 pontos újpestiektől az MLSZ „leír” 12 egységet, akkor a jelenleg 24 pontos Mezőkövesd Zsóry FC máris készülhet a folytatásra, az NB I őszi idényére.

A létszámemelésről

A Mezőkövesd Zsóry FC egy másik vonalon is rátalálhat a menekülési útvonalra, amely a bennmaradást jelenthetné a sportszervezet számára: ez pedig a létszámemelés „kérdése”. Tállai Andrást ezzel is szembesítettük hétfőn.

– Az a hír teljesen tévesen terjedt el, hogy ezt én, mint klubelnök kezdeményeztem. Ez nem felel meg a valóságnak… A bővítés gondolata az NB I-es bizottság ülésén merült fel, azt viszont nem tudom megmondani, hogy személy szerint ki, vagy melyik csapat fenntartója állt elő ezzel az ötlettel – felelte a sportvezető, aki arra a kérdésre, hogy egyetért-e az elképzeléssel, így felelt:

– Még szép, hogy támogatom, ez magától értetődik! Ellenkező esetben rossz sportvezető lennék, arról nem is beszélve, hogy miképpen nézhetnék a mieink szemébe?

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének keddi soros ülésén napirendre került az NB I létszámának ügye, amelyet az elnökség elutasított.

ÉM-KT