Mezőkövesd Zsóry FC: Nyíltan a célról, a feljutásról

Akt.:
Benczés Miklós, a Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzője
Benczés Miklós, a Mezőkövesd Zsóry FC vezetőedzője - © Fotó: Tóth Balázs
Mezőkövesd – A Mezőkövesd Zsóry FC szeretne visszajutni a labdarúgás élvonalába.

A labdarúgó NB II-ben szombaton megkezdődnek a küzdelmek, az 1. forduló zárómeccsét ezen napon 19.00-tól Mezőkövesden játsszák, amelyen a Mezőkövesd Zsóry FC együttese az újonc Vác FC-t fogadja. A dél-borsodi csapat keretében jelentős változások történtek a nyáron, 12 labdarúgó távozott, és 10 új fiú érkezett. Többségük élvonalbeli csapatokból, hasonlóan a vezetőedzőhöz, Benczés Miklóshoz, aki a Felcsúton, a Puskás Akadémia FC-nél elöltött három év után tért vissza a megyébe.

A születésnapját hétfőn ünneplő szakembernél elsőként arról érdekelődtünk, hogy mennyire teljesült Kövesden az edzők azon álma, hogy lehetőleg a felkészülés elején a teljes legyen a keret.

– Semennyire – válaszolta Benczés Miklós, majd így folytatta: – Persze ez vágyálom a legtöbb edzőnek nem jön össze a pályafutása során. Itt Mezőkövesden én is új voltam a csapatnál, és új keretet kellett kialakítanom. Ehhez pedig gyorsan kellett megismerjem a játékosokat, hogy el tudjam dönteni, ki az, akire számíthatok, és ki az, akitől meg kell válnunk. Ez egy folyamat volt, nem ment egyik napról a másikra, és nagyjából a hathetes felkészülés közepére állt össze a keret. De ez egy nagyon fontos munka volt, hiszen a keret összetétele, minősége döntően befolyásolja a bajnoki szereplést. Nem volt gyenge a Mezőkövesd kerete az előző szezonban sem, de az átigazolás időszakban mindig átrajzolódnak az erőviszonyok minden csapatnál, és nekünk annak érdekében, hogy elérhessük a célunkat, feljuthassunk, a kereten változtatni kellett.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az első osztályú tagságért zajló harcban kiket tekint fő riválisának a kövesdiek szakvezetője.

– Ilyenkor gyakorlatilag mindenki rivális, de, hogy ne kerüljem ki a konkrét választ, az erősítésekből az látszik, hogy komoly szándékai vannak a Zalaegerszegnek, a Gyirmótnak, a Szolnoknak, az NB I-ből kiesett Dunaújvárosnak, és lehet, hogy meglepően hangzik, de az újonc Kisvárdának is. És ugye szinte mindig van egy, két olyan csapat, amelyik a jó rajt után átírja az elképzeléseit – válaszolta Benczés Miklós.

Nagyobb a nyomás

A Mezőkövesd Zsóry FC szakvezetője jó ajánlólevéllel érkezett új állomáshelyére, hiszen két csapattal is sikerült kiharcolnia eddigi edzői karrierje során a feljutást, de ezek közül egyik helyen sem volt a rajt előtt a zászlókra tűzve ez a cél. Vagyis azokon a boltokon csak nyerhetett, itt pedig tulajdonképpen csak bukhat.

– Nem lebeg más a szemem előtt, csak az, hogy újra NB I-es edző legyek – felelte a tréner. – Ezt Kövesden akarom elérni, ami azért jó helyszín, azért jó klub, mert itt a vezetők is élvonalbeli csapatot akarnak. De a játékosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az elvárás, a követelmény, ezzel természetesen már az elején szembesültek, és ennek szellemében dolgozunk, nap nap után. Persze ez picit más helyzet, mint, ami Diósgyőrben, vagy a Puskás Akadémiánál volt, mert ezeken a helyeken kisebb volt a nyomás. A DVTK-nál üldözők voltunk, a kezdeti nagy szakmai hátrány, és a téli jelentős ponthátrány ellenére mégis sikerült bajnoki címet nyerni, Felcsúton az NB II-es csoportok összevonásakor az alapcél a bennmaradás elérése volt, de nagyon hamar az élen találtuk magunkat, és üldözöttek lettünk, de bírtuk ezt a terhet. Itt Kövesden eggyel nagyobb a tét, de szerintem ebben az összetételben képesek vagyunk a cél elérésére.

Nem volt könnyű, nem könnyen

Azt is felvetettük a kövesdi edzőnek, hogy sok élvonalbeli rutinnal rendelkező labdarúgót sikerült a nyáron megszerezniük, és ennek kapcsán azt kérdeztük, hogy mennyire volt nehéz dolguk a ,,beszerzés” terén.

– Minden játékosoknak más a belső motivációja, más szempont miatt érkezik, dönt egyik vagy másik csapat mellett – mondta a szakvezető. – Van, akit az vezérel, hogy állandó játéklehetőséget kaphat, van, aki a komoly célok miatt mond igent, és van olyan is, akit egyedül a pénz érdekel. Utóbbi játékosok nem nálunk kötöttek ki, mert nem szálltunk be egyetlen licitversenybe sem, és mert vannak olyan klubok az NB II-ben, amelyek jobb anyagi feltéteket tudtak biztosítani néhány kapós játékosnak. De az biztos, hogy nem volt könnyű játékosokat igazolni, egyrészt mert nagyot változott a piac, az élvonal mezőnyének csökkenésével, illetve azért, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség érdekeltté tette a klubokat abban, hogy magyar játékosokat szerződtessenek.

Arra a megjegyezésünkre, hogy a tavalyi negyedik helyet elérő csapat az erősítések után méltán vágyhat előrelépésre, így felelt Benczés Miklós:

– A tavalyihoz képest erősebb lett a keretünk, de ez önmagában kevés, a szakmai stábnak a maximumot kell hoznia, nem lehet hátra dőlni, keményen kell dolgozni minden egyes edzésen, minden egyes meccsen a győzelemért a pályán, mert a bajnoki címet egyik osztályban sem adják könnyen.

– Berecz Csaba –


Az első ellenfélről

Szombaton 19.00-tól hazai környezetben kezdi a bajnokságot a Mezőkövesd Zsóry FC NB II-es labdarúgócsapata, a Vác FC ellen.

– Feljutó együttes az ellenfél, emiatt sem lesz könnyű, hiszen ilyenkor erős a bizonyítási vágy, hogy az újonc megmutassa, helye van ebben az osztályban – mondta Benczés Miklós. – Vácott ráadásul edzőváltás is történt, és tapasztalt NB I-es játékosokat is sikerült igazolniuk. Ettől függetlenül a két klubnak eltérő céljai vannak a bajnokságban, és szeretnénk megmutatni, hogy a miénk erősebb, nagyobb. Sikeres felkészülés van a játékosok mögött, és az alapot ad arra, hogy megvalósítsák a szakmai stáb elképzeléseit, és jó eredményt tudjunk elérni a nyitányon.


A Mezőkövesd Zsóry FC kerete

Kapusok: Dombó Dávid, Ribansky Ladislav (új: FKM Nové Zámky), Vasas Gergő (új: Kisvárda-MG).Védők: Hegedűs Csaba, Nagy József (új: Pécsi MFC), Nánási Balázs, Izing Martin, Fótyik Dominik (új: Kecskeméti TE, kölcsönből vissza), Szeles Tamás, Dvorschák Gábor, Polényi Gábor (új: Vasas FC), Engel Alex.

Középpályások: Takács Péter, Hegedűs Dávid, Tajthy Tamás, Tamási Zsolt (új: Paksi FC), Rácz Ferenc (új: Pécsi MFC), Csirmaz István, Molnár Gábor, Tóth László (új: Puskás AFC), Harsányi Zoltán (új: Puskás AFC, kölcsönből vissza), Heffler Norbert (új: Pécsi MFC), Baracskai Roland.
Támadó: Bajzát Péter, Máté János.


Távozott

Kulcsár Kornél (Szombathelyi Haladás, kölcsönből vissza), Medgyes Zoltán (Szombathelyi Haladás, kölcsönből vissza), Kunsági Roland (Ferencvárosi TC, Kölcsönből vissza), Lukács Raymond (Bihorul Oradea), Búrány Zoltán (Szolnoki MÁV FC), Balajti Ádám (Szolnoki MÁV FC), Herceg Péter (Felsőtárkány SC), Balogh Balázs (Vác FC), Nyilas Elek (?), Gengeliczki Gergő (?), Sváb Dániel (?), Szalai Vilmos (?).


 
hirdetés


hirdet�s