Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.29. 19:03

Kitüntetések és „intelmek” a cigány kisebbségi önkormányzat közgyűlésén

<p>Az október 3-ra kitűzött kisebbségi önkormányzati választások gördülékenysége és sikere érdekében felkészítő konzultációval egybekötött konferenciát tartott hét végén a megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat közgyűlése.</p>

Farkas Flórián miniszteri biztos, a Lungo Drom Országos Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke előadásában kifejtette: az országgyűlés döntésének értelmében a helyi önkormányzati képviselők létszámával párhuzamosan csökken a kisebbségi önkormányzati képviselők száma is. Az idei kisebbségi önkormányzati választáson így a kisebbségi választópolgár a korábbi öt helyett legfeljebb négy jelöltre szavazhat saját településén.

A választás megtartásához ugyanennyi jelöltre van szükség, míg képviselő a négy legtöbb szavazatot kapó jelölt lehet. A területi kisebbségi önkormányzati választáson a megválasztható képviselők száma kilencről hétre csökkent. A választást akkor lehet megtartani, ha a jelölőszervezetek által állított listákon is összesen legalább hét jelölt van. A törvénymódosítás a kisebbségi önkormányzati képviselők közgyűlésének létszámát is érinti.

A tiszta választásért

Lakatos István, a megyei területi C. K. Ö. közgyűlés elnöke arra figyelmeztetett, hogy vigyázni kell a választások tisztaságára, és arra, hogy valóban a legalkalmasabb, legcéltudatosabb személyek töltsék be a rendelkezésre álló posztokat. A területei C. K. Ö. közgyűlése 10 romát tüntetett ki a szombati rendezvényen, valamennyien dolgos, becsületes emberek, akik évek, sőt, évtizedek óta küzdenek a romák felemelkedéséért a megyében, s a maguk településén elismert kisebbségi romavezetők.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!