Mezőkövesd Zsóry FC: Hamarosan jön az új edző?

Molnár G.-t (középen) megtartaná a Kövesd
Molnár G.-t (középen) megtartaná a Kövesd
Mezőkövesd – Egyelőre ott tart a trénerkereső, hogy önéletrajzok lapulnak a fiókban.

23 ponttal az 5. helyen telel a Mezőkövesd Zsóry FC NB II-es labdarúgócsapata, amelynél az utolsó edzést szerdán tartották. A dél-borsodiak tízegységnyire vannak az éllovas Gyirmóttól (33 pont), illetve négyre a második, még feljutó pozícióban lévő Zalaegerszegtől (27 pont).

– A tegnapelőtti foglalkozás amolyan fakultatív, levezető jellegű volt, jó hangulatban zajlott, semmit sem szabályoztam, nem szerettem volna, hiszen egy feszült fél szezon van mögöttünk – nyilatkozta lapunknak Tóth László megbízott vezetőedző, szakmai igazgató. – Nem ez volt az idei utolsó találkozó a játékosokkal, mert a jövő héten, csütörtökön vagy pénteken tartunk egy bankettet, amelyen tájékoztatjuk majd őket, hogy mi várható az elkövetkezendő fél évben.

Még eggyel sem

A kövesdiek a 2015/2016-os pontvadászatot Benczés Miklóssal kezdték el vezetőedzői minőségben, ám a szakember a november 8-án megrendezett, Budaörs elleni 2-0-s vereséget követően lemondott. Akkor a szakmai igazgató „ugrott be” a helyére, ideiglenes jelleggel.

– Ezzel kapcsolatban azt beszéltük az elnök úrral és az ügyvezetőkkel, hogy nem kapkodunk, próbáljuk megtalálni a lehető legoptimálisabb megoldást – jegyezte meg az edzőkérdésről Tóth László, akinek azért bedobtunk pár szakvezető nevét mint lehetséges mezőkövesdi vezetőedzőkét. – Személy szerint még egy trénerrel sem beszéltem úgy, mint a csapat leendő vezetőedzője. Szakmai eszmecserék folynak különböző kollégákkal, de ezek az elmúlt 4–5 évben folyamatosak voltak. Természetesen vannak olyan kollégák, akiknek a személyisége, stílusa, szakmai elképzelése közel áll ahhoz, amit mi gondolunk, ilyen mondjuk Vágó Attila, Miskei Attila, Benczés Miklós, Szanyó Károly vagy éppen Kuttor Attila filozófiája. Olvastam utóbbi két személy nevét már itt-ott felbukkanni, Kuttor Attiláról csak annyit: lejátszott közel 600 meccset a magyar élvonalban, volt válogatott, borzasztóan nagy tapasztalattal bír, az Illés Akadémia filozófiájának kialakításában tevékeny részt vállalt, ő és Illés Béla fedezte fel a magyar labdarúgásnak Kovács Istvánt és Radó Andrást… Ezzel nem szeretnék sugallni semmit sem, ezek csupán csak tények, ráadásul Borsod megyei szakember, itt kapkodni kellene utána és nem biztos, hogy csak nekünk, hanem mondjuk a Diósgyőrnek is, akár más területen, nem pusztán vezetőedzőként. Egyelőre ott tartunk, hogy vannak önéletrajzok a fiókban, de ezen pillanatig négy-hat-nyolc szemközti beszélgetés senkivel sem zajlott le. Legkésőbb a felkészülés kezdetére lesz új szakvezető, de ezt nyilván szeretnénk azért hamarabb megtalálni. Egyrészt azért, mert – ez nem újdonság, hiszen benne élek – bizonyos edzők szimpatikusak egy játékosnak, míg másokat elutasít. Ezzel nincs semmi gond, csak a feleknek tudniuk kell, hogy mi a helyzet, hiszen aki számára egy döntés, egy személy nem megfelelő, akkor még időben tud lépni.

Egység és türelem

Tóth László a szakmai elvárásról is szót ejtett, illetve arról, hogy mi lehet abban az esetben, ha ő és a lehetséges vezetőedző más irányvonalat képvisel.

– Az elsődleges feladat és cél továbbra is a feljutás kiharcolása – jelezte a kövesdi sportvezető. – Az azért látható, hogy az utóbbi időszakban túl sok volt a változás, a mozgás a keretben, és mire kialakult az adott arc, felfogás, mire megismerték egymást a játékosok, addigra súlyos pontokat hullajtottunk el. Lényeges, hogy most télen is csak a minimális, szükséges lépéseket tegyük meg, szerencsére életkorban a csapatnak jó az összetétele és túlnyomó részt nagyon ambiciózus játékosokból áll. Ha van egység és türelem, amely párosul a klubvezetés támogatásával, akkor hosszú távon stabil, eredményes lesz egy klub, elég csak megnézni az MTK-t vagy a Paksot. Mondom még egyszer, szeretnénk visszajutni az NB I-be, de el kell dönteni, hogy milyen filozófiát választunk: a gyorsan elérhető eredményre alapozunk, vagy távolabb gondolkodunk. Nyilván ebben nem én fogok határozni, hanem azok, akik ehhez hozzárendelik az anyagi forrásokat. A felvetés utolsó részére azt válaszolnám, hogy jó, ha egy szakmai igazgató és egy vezetőedző harmonikusan dolgozik egymás mellett, de ha valakinek netán az lesz az elvárása, hogy álljak félre, hátrébb, megteszem, úgyis van elég dolgom más területen. Ebben az esetben viszont mindenfajta felelősség az edzőé, legyen az játék, játékos vagy eredmény. Nekem mint szakmai igazgatónak határozott javaslatom lehet, viszont döntési helyzetben az elnök úr, a két ügyvezető, valamint az elnökség van.

– Molnár István –


Molnárról, Ráczról

A szakmai igazgatótól érdeklődtünk arról is, vajon vannak-e már biztos távozók, igaz-e, hogy Molnár Gábor felkeltette más, NB I-es klubok érdeklődését is.

– A csapat 80–90 százalékát érvényes szerződés köti a klubhoz – árulta el Tóth László. – Van sok értékes futballistánk, ezek közé tartozik Molnár Gábor is, akit igyekszik a klubvezetés jól, a legjobb úton menedzselni. Amikor bajban volt, a Mezőkövesd Zsóry FC vezetése teljes mellszélességgel mellette állt, szerintünk jelenleg az a helyes gondolkodás, ha arra fókuszál, hogy tudásával segítse a klubot. Amennyiben értékesíteni fogjuk, mert az neki is és nekünk is megfelelő, akkor azt közölni fogjuk vele. Az utolsó meccsen beszéltem Rácz Ferenc felelősségéről, az adott mérkőzésen. Ő éppen az én javaslatomra érkezett Mezőkövesdre, egy talentum, kicsit komikus, hogy pont vele lett „nézeteltérés”, de az a típusú ember, futballista, akinek ki kell adni a parancsszót, az nem jó, ha csak az ösztönei vezérlik. A távozók helyzetéről ebben a pillanatban nem lenne etikus nyilatkozni, úgy helyes, ha azt először az ügyvezetők közlik az érintettel.