Mezőkövesd Zsóry FC: Fiókcsapatuk nem lehetett, de kapcsolatuk gyümölcsöző a Felsőtárkánnyal

Együttműködnek a mezőkövesdiek és a felsőtárkányiak (játékosuk jobbról)
Együttműködnek a mezőkövesdiek és a felsőtárkányiak (játékosuk jobbról) - © Fotó Bán Bence
Mezőkövesd, Felsőtárkány – Több szállal kötődik egymáshoz a Felsőtárkány-Mezőkövesd Zsóry FC NB III-as labdarúgó­csapata.

A harmadik vonal Keleti csoportjában pillanatnyilag – tizenegy mérkőzés után, tizenkét ponttal – a tizedik helyen áll a hevesi székhelyű, de a borsodiak hathatós támogatását élvező alakulat. Az eredeti terv szerint a Mezőkövesd Zsóry FC fiókegyüttesévé vált volna a Felsőtárkány, a nyári elképzelést viszont nem engedélyezte a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Kölcsönös előnyök

– Az érvényben lévő szabály kétosztálynyi különbséget ír elő – kezdte Tóth László, a matyóvárosiak szakmai igazgatója. – Ennek szellemében az az elképzelés nem kaphatott „polgárjogot”, mely szerint az NB II-es Mezőkövesd Zsóry FC NB III-as gárdát működtethet. Ebben az esetben egy játékos – ugyanazzal az igazolással – mondjuk pályára léphetett volna szombaton a második vonalban, vasárnap pedig a harmadik osztályban. Ez tehát nem ment, a kölcsönös előnyökön nyugvó szoros kapcsolat kiépítése előtt azonban semmilyen akadály nem tornyosult. Kapcsolatépítésünket elősegítette a felek között régóta meglévő jó viszony, továbbá a földrajzi közelség, s ehhez még hozzászámíthatjuk a klubok és a játékosok érdekét is.

Figyelik a fiatalokat

A kövesdiek keretében több olyan játékos is volt, aki még nem érett meg arra, hogy az NB II-ben szerephez jusson, annak pedig nincs értelme, hogy a tehetséges, ifjúsági és junior korú labdarúgók a kispadon csücsüljenek.

– Ezért mi játékosokkal támogattuk meg a tárkányiakat, amikor ők az éppen aktuális keretüket alakították ki – folytatta Tóth László. – Nem csupán felnőtteket adtunk kölcsönbe, hanem U21-eseket is, és a „frigy” óta eltelt néhány hónap igazolta törekvésünk helyességét. Csirmaz, Herczeg és Nagy Z. például erőssége lett a Felsőtárkánynak, ahol hétről hétre igazolhatják képességüket, tudásukat. Itt hangsúlyoznom kell, hogy fiataljainkról nem mondtunk le, figyeljük őket, sőt azok esetében, akiket szerződés köt hozzánk, a kölcsönadás anyagi vonzatait is viseljük, ezzel tehermentesítjük a Bükk „lábánál” tevékenykedő klubot. A köztünk lévő kontraktus egyébként sem merül ki a játékoscserében: a Mezőkövesd Zsóry FC adott esetben közlekedési eszközzel, orvosi háttérrel, regenerációs lehetőséggel, sőt infrastrukturálisan is a hevesiek mögött áll. Nálunk ugyanis – akár az egyre jobban épülő-szépülő városi sporttelepünkön, akár a tűzoltó­pályán, akár a Zsóry fürdő területén – egymást érik a füves és műfüves pályák, és ha víz, vagy majd hó borítja a felsőtárkányi gyepet, akkor sem történik tragédia, hozzánk bármikor jöhetnek. Vezetői szinten napi kapcsolatban állunk, ha valahol, vagy valamiben szorít a cipő, akkor pedig azonnal lépünk, intézkedünk – vagyis nagy reményeket fűzünk ehhez a kézfogóhoz.

– Kolodzey Tamás –


A diósgyőri utánpótlásban is dolgozott

A Felsőtárkány-Mezőkövesd Zsóry FC NB III-as gárdájának vezetőedzője Uray Attila. A 38 esztendős, pro licences szakember a nyáron – köztudottan a matyóklub ajánlására – került a hevesiekhez. A tréner korábban a DiTK utánpótlásában dolgozott: hét évet töltött a piros-fehéreknél, ahol több korosztályban is oktatta a gyerekeket.