Helyi közélet

2017.03.07. 16:05

Mi történik akkor, amikor az ész megáll?

Miskolc - Folytatódik az Akadémiai esték sorozata, a héten március 8-án, délután fél 6-ra várják az érdeklődőket a Miskolci Akadémiai Bizottság székházába (Miskolc, Erzsébet tér 3.).

Miskolc - Folytatódik az Akadémiai esték sorozata, a héten március 8-án, délután fél 6-ra várják az érdeklődőket a Miskolci Akadémiai Bizottság székházába (Miskolc, Erzsébet tér 3.).

A vendég dr. Csiba László akadémikus, intézetvezető egyetemi tanár (Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Neurológia Klinika). Az előadás címe különösen sokat sejtető: „Amikor az ész megáll: ellentmondások és meglepetések a kutatásban és a klinikumban.”

Dr. Csiba László Sajószentpéteren született 1952-ben. 2016 óta az MTA levelező tagja. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Neurológia Klinikájának tanszékvezetője. Szűkebb szakterülete a neurológia, a stroke-kutatás.

Az előadó néhány meghökkentő esetben mutatja be a központi idegrendszer alkalmazkodóképességét, majd áttekinti a klinikopathológiai vizsgálatok jelentőségét. Ezt követően felvázolja azokat a rizikós betegségeket, amelyek – többek között – a szélüté­­s kialakulásához vezetnek. Végül érdekes esetekkel mutatja be, hogy az ultrahang milyen fontos szerepet játszik az érbetegségek korai fázisának vizsgálatában és a veszélyeztetett betegek diagnosztizálásában. Áttekinti az akutszélütés-ellátás sikereit, kudarcait és a kitörési pontokat is. Végül néhány személyes gondolatban foglalja össze nézeteit a XXI. század orvos–beteg kapcsolatáról.

A rendezvény nyilvános, ingyen látogatható.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában