Mezőkövesd hírei

2018.10.07. 14:51

A honvédség megalakulására és a katonahősökre emlékeztek Mezőkövesden

Mezőkövesd - Kaszárnyafutást szervezett erre a hétvégére a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége. A sport eszközeivel a Magyar Honvédsereg megalakulásának és a 170 év katonahőseinek kívántak emléket állítani.

Mezőkövesd - Kaszárnyafutást szervezett erre a hétvégére a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége. A sport eszközeivel a Magyar Honvédsereg megalakulásának és a 170 év katonahőseinek kívántak emléket állítani.

A 19 megye és s főváros alakulataitól, valamint a sportegyesületektől érkező futók összesen 1848 kilométert, míg a kerékpárosok 170 kilométert teljesítettek. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a Magyar Honvédség születését is jelenti egyben, hiszen a napokban emlékezett az ország a pákozdi csata évfordulójára, amikor is – 1848. szeptember 29-én – a frissen megalakult honvédsereg első győzelmét ünnepelhette. Október 6-án pedig az 1849 októberében kivégzett aradi vértanúk előtt hajtottak fejet.

A kétnapos sportrendezvényen 17 egyesület futói 28 útvonalon 170 település 235 emlékhelyét koszorúzták meg. A kerékpáros résztvevők 25 települést érintve, a futókkal együtt érkeznek október 6-án a pákozdi Katonai Emlékparkba. A futás szombaton Mezőkövesdet is érintette, itt a világháborús hősök emlékművét koszorúzták meg a katona sportolók Vámos Zoltán alpolgármesterrel.

– Ez a futás megemlékezés a magyar hadsereg megalakulásáról, valamint a dicsőséges pákozdi győzelemről. Mi Nyíregyházáról érkeztünk, Sárospatakon, Szerencsen, Miskolcon és itt is megemlékeztünk a régi katona hősökről a helyi polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, jegyzőkkel.

A futásból 143 kilométert vállaltuk, igaz, mivel időhöz vagyunk kötve, négy óra alatt kellett elérnünk Sátoraljaújhelyről Mezőkövesdre, javarészt autóval jöttünk. Innen egy másik csapat ment tovább a Hősök terére, majd Pákozdon tartottak ünnepséget a szabadságharcra, a honvédség megalakulására emlékezve – mondta Kovács András a nyíregyházi Honvéd Bottyán Sportegyesület sportolója.

– Körülbelül 3000-3200-an vesznek részt a futásban, tisztek, honvéd sportolók, családtagok, mások is. Szabolcsban rajtunk kívül még egy csoport volt, ők Nyíregyházán tartottak megemlékezést, s négy laktanyát Nagykállót, Mátészalkát, Nyírbátort érintettek a futással – tette hozzá Kovács András. Szerinte a Kaszárnyafutás méltó kezdeményezés, reméli, nagyobb propagandával, iskolások bevonásával, oktatásával a jövőben is megtartják.

- Tóth Balázs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!