Mezőkövesd hírei

2016.07.03. 16:51

A világ élvonalába tartozó erőgépeket gyártottak

Mezőkövesd - A magyar mérnökök munkássága a traktorgyártásban is kiemelkedő volt.

Mezőkövesd - A magyar mérnökök munkássága a traktorgyártásban is kiemelkedő volt.

„A magyar traktorgyártás első 100 éve” címmel nyílt kiállítás Mezőkövesden, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumban .

Az időszaki kiállításon a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum anyagát tekinthetik meg az érdeklődők. A Gazdaházban rendezett, dokumentációkkal és képekekel illusztrált tárlat a magyar traktorgyártás fontosabb fejlődési szakaszait mutatja be.

A közelmúltban lezajlott ünnepélyes megnyitón elsőként Kádár Zoltán, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója, majd dr. Hentz Károly, a gödöllői szakmúzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki először az 1987-ben alapított intézmény kutatási feladatairól és eredményeiről beszélt. A szakember hangsúlyozta a technikatörténeti fejlődés megismerésének fontosságát, valamint a kiállítás jelentőségét.

Elmondta, hogy a magyar mérnökök munkássága a traktorgyártásban is kiemelkedő volt, vannak olyan technikai vívmányok, melyeket a gyártás során mind a mai napig alkalmaznak. Kiemelte a magyar Dutra- és Hoffer-gépek jelentőségét, melyek a világ élvonalába tartozó erőgépek voltak. Hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok kiváló teljesítményét jól tükrözi, hogy 100 év alatt több mint 100 típusú traktort, illetve mezőgazdasági gépet készítettek.

Dr. Fekete Zoltán polgármester a gépmúzeum méltatása mellett örömét fejezte ki az egyedülálló, gazdag tárlattal kapcsolatban, amelyen keresztül az érdeklődők megismerhetik a hazai traktor­gyártás történetét.

Gépindítás

Az ünnepélyes megnyitó zárásaként a múzeum udvarán egy Hoffer- és egy Dutra-típusú traktort indítottak be, így a hazai traktorgyártás kiemelkedő darabjait működés közben is megtekinthették a látogatók.

A gödöllői múzeum tárlatát a tervek szerint augusztus végéig, szeptember elejéig tekinthetik meg az érdeklődők Mezőkövesden.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!