Mezőkövesd: egy egész nap az egészségért

Mezőkövesd: egy egész nap az egészségért
Mezőkövesd – Értékes előadásokat hallgathattak és egészséges ételeket, italokat kóstolhattak a Táncpajtába látogatók a június 11-i mezőkövesdi Egészségnapon.

A „Ép testben – ép lélek” címmel fémjelzett Egészségnapot Árvai-Simonyi Ágnes és Molnárné Csirmaz Erzsébet, a Mezőkövesdi Művelődési Alapítvány, a Népegészségügyi Intézet, az Egészség Klub Közhasznú Egyesület és a Kabócák és Manócskák Klub közreműködésével szervezte meg a pünkösdi hétvégére.
A rendezvényt Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg elgondolkodtató beszédével. Az előadások sorát dr. Nagygyörgy Erzsébet tisztifőorvos kezdte, aki megmutatta Magyarországot az Uniós egészségügyi statisztikák tükrében. A statisztikák értékei nem túl biztatóak, ezért is fontos a tudatosan kialakított egészséges életmód. A mozgást szerető felnőttek és gyerekek már kora délelőtt kerékpáros gyógynövénytúrán vehettek részt. A gyógyító növényekért Szomolyáig tekertek a biciklisek. Ha egészségről beszélünk, elengedhetetlen a mozgás is. A mozgáshoz pedig szervesen kapcsolódik a zene is. A zene és a tánc személyiségfejlesztő hatásáról Varró Petra mondott el laikusok számára eddig ismeretlen összefüggéseket.)
De a tánc nem csak a mozgás és az alkalmazkodás területén fontos a gyermekek fejlődése szempontjából. „Fontos, hogy a gyerekek merjék egész testükkel kifejezni magukat, mert ez segíti a kommunikációt, növeli az önbizalmat. A mozgás fejlődése együtt jár a gondolkodás fejlődésével. Ez egy oda-vissza ható folyamat.A tánc és a játékok során az introvertált gyerekek kinyílnak, az extrovertált gyerekek megtanulnak együttműködni. A tánc egyfajta egészséges önbizalmat alakít ki, és szabályoz is. A tánchoz kapcsolódik az éneklés. Régen mindenki énekelt, a stressz, a bánat vagy az öröm hatására felgyülemlett feszültségek ily módon történő levezetéséről tanúskodnak az énekek szövegei is. Meggyőződésem, hogy aki énekelni, vagy valamilyen hangszeren játszani tud, és azt örömmel teszi, az boldogabb, lelkiekben egészségesebb életet élhet, mint a többiek.” – emelte ki Varró Petra, néptánc pedagógus.
A mozgás és az értelmi képességek összefüggéseiről Szabó Lajosné óvodapedagógus tartott előadást, aki az úgynevezett alapozó terápiát is bemutatta a résztvevőknek.
„A legtöbb fejlesztő módszer a kisbabákat veheti célba, mert azt mondják, hogy ilyenkor még könnyebben tanul az agy és gyors eredményeket lehet elérni. Azonban sok problémára sajnos csak az iskolába derül fény, de ilyenkor sincs veszve minden, hiszen ekkor nyújt segítséget az alapozó terápia. Erre a módszerre akkor van szükség, ha a panasz gyökere a problémás mozgásfejlődésre vezethető vissza.”
Fennáll a kérdés, hogyan legyen az ember jó szülő? Az egészségre és jó szokásokra nevelés módszereiről Simonné Huszár Katalin tanácsadó szakpszichológus beszélt.
„Meggyőződésem, hogy a jó szülőség első és legfontosabb alapköve a figyelem!”
Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a tehetséges gyermekek felkarolása. A kisgyermekek tehetséggondozásáról Tóth Krisztina egyetemi hallgatótól hallhattunk fontos gondolatokat. „Tehetségen azt a fajta produktivitást és képességet értjük, aminek hatására egy egyén létre tud hozni egy olyan produktumot, ami a többi ember számára is értékes”
A gyermekek fizikai és mentális egészsége mellett a felnőttekre is gondoltak a szervezők. Nyilas Nancy kineziológus mondott néhány gyakorlati fogást a stresszoldásra, illetve ismertette a kineziológia lényegét. „Azonos problémára mindenki máshogy reagál. Minden lelki megpróbáltatás valamilyen testi formában is megnyilvánul. Ez nagyon különböző formákat ölthet, hiszen mindenkinek máshol van a „gyenge pontja”. A kineziológia mindenki számára megoldást nyújthat, hiszen nem csak gyógyít, hanem megelőzésre is alkalmas. A gyógyítást pedig a probléma gyökerénél kezdi, a kiváltó okot kezeli, nem pedig a tünetet. A kineziológia a test, a lélek és a szellem egyensúlyát igyekszik harmonizálni a nyugati és a keleti orvoslás ötvözésével.” Nyilas Nancy előadása után konyhakerti gyógynövényekkel találkozhattak a kilátogatók, illetve jógabemutatón is részt vehettek. A jógás sresszoldást követte Dr. Petrik Marina belgyógyász-természetgyógyász előadása. A doktornő ősi gyógymódokkal ismertette meg közönségét, melyekkel a daganatos megbetegedéseket lehet megelőzni, valamint kezelni. Ezt követte Dr. Hegedűs Ágnes, a Pránaház Gyógyító és Megelőző Központ munkatársának Az életerő és a lélek kapcsolatáról szóló beszéde, mellyel a délután végére feltöltődhettek a vendégek.
Mivel a mozgás nagyon fontos része a tudatos és egészséges életmódnak, a szervezők ügyességi versenyeket szerveztek a gyermekeknek, a felnőtteket pedig Görög Táncház várta, hogy megmozgassák magukat az előadások után.
„A júniusi Egészségnap a Nemzeti kulturális Alap támogatásával jött létre. A pályázat lehetővé teszi, hogy többször is megismételjük, hiszen óriási az érdeklődés. A következő egészségtudatosságot népszerűsítő rendezvényünk július 2-án lesz Cserépfaluban, azt követően pedig augusztus 19-én Mezőnyárádon. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.” – hívja fel a figyelmet Árvai-Simonyi Ágnes, kistérségi közművelődési referens.

– P. V.  –