Kidőlt fák mellett megrongált tetők jelezték a vihar útját Borsodban

Akt.:
A miskolci Jókai lakótelepen is takarítani kellett a vihar után
A miskolci Jókai lakótelepen is takarítani kellett a vihar után - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Hétfőn 108 alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat az időjárással összefüggő káresetek miatt megyénkben.

A beavatkozó egységeknek a legtöbb esetben forgalmi akadályt képező kidőlt fák, illetve lehasadt ágak adtak munkát – tudtuk meg Dojcsák Dávid megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől, aki elmondta: a keddi információk szerint Mezőkövesdet és térségét kapta leginkább telibe a vihar. Kedden folyamatos kárelhárításon dolgoztak Mezőkövesden, Mezőcsáton, Mezőkeresztesen, Gelejben és Igriciben, de kaptak bejelentéseket Nyékládházáról is. Összességében a kidőlt és kicsavarodott fák, valamint a megrongált tetőszerkezetek jelezték a vihar útját. A megyei katasztrófavédelmi szóvivő személyi sérülésről kedd délig nem tudott beszámolni.

A legtöbb esetben utakra dőlt fák adtak munkát­­­.” Dojcsák Dávid

vihar-utani-fa-apritas03-st

Mezőkövesden tarolt

A mezőkövesdi tűzoltók Mezőkeresztesen, a Dózsa György és a Kossuth utcában egy-egy lakóházra dőlt fát távolítottak el. A Tompa Mihály utcában egy családi ház tetőszerkezete rongálódott meg a viharban, itt ideiglenesen megszüntették a beázást. A Dózsa György úton, mintegy ötszáz méter hosszan keletkezett forgalmi akadály a kidőlt fák és letört ágak miatt, amit szintén a mezőkövesdi egységek számoltak fel.

Emődön, a Parajdi utcában egy ledőlt kémény rongálta meg egy lakóház tetőszerkezetét. A miskolci hivatásos tűzoltók eltávolították a veszélyt jelentő épületelemeket, majd Nyékládháza határában kidőlt fáktól tették szabaddá a vasúti sínt.

Több százezer forintos kár

Mezőnagymihályban, a Kossuth utcában egy személygépkocsira dőlt fát távolított el a mezőcsáti katasztrófavédelmi őrs hivatásos egysége.

Sátoraljaújhelyen, a Kazinczy utcában egy körülbelül harminc méter magas fa dőlt egy családi házra, ami lakhatatlanná vált. A helyi hivatásos tűzoltók kordonszalaggal körbezárták az ingatlant, a lakók elhelyezésében rokonaik nyújtottak segítséget. Több százezer forintos kárt okozott egy ledőlt kémény ugyancsak Sátoraljaújhelyen, a Kazinczy utcában. A helyi hivatásos tűzoltók eltávolították a veszélyt jelentő tetőszerkezeti elemeket. Az események során nem sérült meg senki.

Alsóbereckiben, a Tóhát utcában egy háromszáz négyzetméteres műhely tetejét tépte le és borította az útra a szél.

A vihar miatt egy hatvan négyzetméteres lakóház tetőszerkezetének a fele beomlott és a kéménye is ledőlt Prügyön, a József Attila utcában. A szerencsi hivatásos tűzoltók felügyelete mellett a fontosabb tárgyakat, iratokat kimentették az épületből, az egység az ingatlant kordonszalaggal körbezárta. A lakókat rokonaik szállásolták el.

És hogy mi várható a folytatásban? Az Időkép szerint a következő napokban kevesebb zápor, zivatar, a hét második felében felmelegedés lesz jellemző. Ma például hűs, 9–15 fokos hajnal mellett eleinte délen, délnyugaton várhatunk záporokat, majd délutántól nyugaton, északnyugaton zivatarok is kipattanhatnak. Heves zivatarokra kevés az esély. Más területeken felszakadozik a felhőzet a nap folyamán, 22–28 fok között alakul a maximum-hőmérséklet, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket.

A szomszéd is kapott

Hétfőn estétől kedd reggelig 46-szor vonultak Heves megye tűzoltói a viharos időjárás következtében – írja a heol.hu. A hivatásos és önkéntes tűzoltóknak szinte minden esetben útra dőlt fákat kellett eltávolítaniuk, de volt olyan eset is, ahol épületről, személyautóról vagy villanyvezetékről vágtak le veszélyesen megdőlt fát.

Budapest megúszta

A hétfői vihar következményeként legtöbbször leszakadt ágakhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat – ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője nyilatkozta kedden az MTI-nek. Hajdu Márton tájékoztatása szerint a kidőlt fák sok helyen akadályozták a vasúti és a közúti közlekedést, valamint áramkimaradást is okoztak. A vihar 28 lakóépületben okozott kárt az országban, öt épület lakhatatlanná vált – tette hozzá. A szóvivő elmondta azt is, hogy a vihar ezúttal Budapesten és Pest megyében nem okozott nagy károkat.

ÉM-JLI


A vihar munkát adott a tűzoltóknak - illusztráció
Nyékládháza, Sátoraljaújhely - A hétfő délután érkezett vihar okozta károk felszámolásán folyamatosan dolgoznak a hivatásos tűzoltók. Egy nagyméretű diófa lehasadt ága rongálta meg egy családi ház tűzfalát és melléképületét Sátoraljaújhelyen, a Barátszer utcában. A Bocskay utcában szintén egy mel...

A Győri kapuba így érkezett meg a vihar
Miskolc - Száznyolc alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat az időjárással összefüggő káresetek miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfőn. A beavatkozó egységeknek a legtöbb esetben forgalmi akadályt képező kidőlt fák, illetve lehasadt ágak adtak munkát 2017. július 24-én. A mezőköves...

Budapest, Miskolc, Pécs - A hétfői vihar következményeként legtöbbször leszakadt ágakhoz, kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-nek. Hajdu Márton tájékoztatása szerint a kidőlt fák sok helyen a...A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .

Mezőkeresztes.
BOON.HU


hirdetés